Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.12. 16:57

„Aki meleget visz az otthonokba, rossz ember nem lehet...”

Kázsmárk - Tíz mélyszegénységben élő kázsmárki család már biztosan nem fázik ezen a télen.

Kázsmárk - Tíz mélyszegénységben élő kázsmárki család már biztosan nem fázik ezen a télen.

„Aki meleget visz az otthonokba, rossz ember nem lehet...”. Ez a mondat hangzott el Balogh Tibor kályhaépítő szájából Kázsmárkon, aki ugyanebben a szakmában jártas kollégájával, Horváth Péterrel szűk négy hónap alatt tíz cserépkályhát rakott össze falubéli, mélyszegénységben élő családok számára.

A fentebbi mondat kétszeres idézet, hiszen eredendően Heinlein Tivadar kályhaépítő mestertől származik, akitől az Autonómia Alapítvány akkori programjában a kályhatépítés csínját-bínját tanította meg pár esztendeje – többek között – a két kázsmárki férfinak. Akkor még nem sejtették, hogy szakmatanulásuknak gyorsan meglesz a haszna, hiszen az alapítvány – vállvetve a Habitat for Humanity Magyarország tanácsadó csapatával – egy országos akció részeként Kázsmárkon különösen hátrányos helyzetű családoknak azt ajánlotta, hogy fél éven át havi 3700 forintot tegyenek félre a család bevételeiből. Az alapítvány az így összegyűlt összeget legalább megduplázza, hogy elegendő legyen egy-egy cserépkályha elkészíttetésére. 

Értelmet kap a közmunka

Tíz család vállalkozott az anyagi – helyzetükhöz mérten – nem mindennapi takarékosságra. És erőfeszítéseik sikerrel jártak. Így történhetett meg, hogy szerdán délelőtt a kázsmárki polgármesteri hivatal közelében egy elhagyott épületben kialakított kályhaépítő műhelyben a tíz elkészült remeket boldog arcú családfők és családanyák – immár a kályhák „tulajdonosai” vették körül.

Az egyik építő, Horváth Péter arcán a jóleső megelégedettség tükröződött, amikor halkan azt mondta: „Látod Tibi, megérte itt fagyoskodnunk szombat-vasárnap estig”. Ugyanis – fura módon – a kályhaépítő műhelyben nem volt fűtés és az utóbbi napokban már megmutatta vafogát a késő ősz, télelő. A megszólított – teljes nevén Balog Tibor) – aztán az egybegyűlteknek szép beszédfet kerekített, amelyben megemlékezett az akció valamennyi segítőjéről, a két fővárosi szervezeten túl az önkormányzatról, amely Bortnyik Béla polgármester vezetésével vállalta a megtakarított pénz kezelését és gondoskodott a két kályhaépítő közmunkában való fogllakoztatásáról is. És persze – mint Balgoh Tibor hangsúlyozta – segítettek, ahol csak tudtak, hogy idejében elkészüljön a tíz kályha. A polgármester annyit jegyzett meg és ebben benne volt a lényeg: „Jó dolog volt, hogy értelmet adtunk a helyi közmunkának...”

Béres Tibort, az Autonómia Alapítvány programfelelősét az anyagiakról kérdeztük. Mint elmondta, egy-egy kályha elkészítése anyagáron, önköltségen 47-50 ezer forintba került. „Egy ilyen kályha bolti áron 100 ezer fölött van, tehát mindenképen megérte így csinálni” – tette hozzá. Az alapítvány tehát a családonként összegyűlt 22 200 forintot egészítette ki a teljes összegre.

„Kísérleti program volt ez a mostani kázsmárki. Sikeres volt, ezért folytatni szeretnénk – mondta Béres Tibor. – Remélem, hamarosan újabb három észak-magyarországi településen indíthatunk el hasonló takarékosségi akciót. Várjuk a jelentkező közösségeket. Mi nem egyszerű adományt adunk, hanem lehetőséget a mélyszegénységben élőknek, hogy ők maguk is tenni tudjanak saját felemelkedésükért...”

Nehéz volt, de megérte

Az egyik elkészült kályhát már üzembe is helyzeték a Horváth-családnál. A családfő, Zsolt elmondta, hogy nehezen szánták rá magukat a hat hónapos takarékosságra, hiszen se feleségének, se neki nincs állandó állása, az önkormányzat révén vesznek részt a közmunkában. „Az a pénz néha a havi megélhetésre is alig elég, eleinte kicsit bántam a 3700 forintot. Most már olyan jó érzés, hogy a feleségem és a kislányom, Évi melegben vannak. Épp jókor készült el a kályha, mert itt a nagyhideg.” Aztán Horváthék új cserépkályhájának jótékony hatásáról saját szemünkkel is meggyőződhettünk. A ház kéményéből vigan bodorodott a füst, Évi pedig csillogó szemmel melegítette hidegben megdermedt ujjacskáit az új kályha melegén.

A programról...

– Az Autonómia Alapítvány „mélyszegénységben élők pénzügyi tudatosságának fejlesztését és lakáskörülményeinek javítását célzó IDA (Individual Development Account) programot 2009-ben indította el. A programban különösen hátrányos helyzetű családok vettek részt. Olyanok, akik vállalták, hogy 6-18 hónapon át megtakarítanak egy általuk meghatározott összeget. A megtakarítási időszak végén a program támogatói megduplázzák az összegyűlt pénzt, melyet a családlakásfelújításra használhat fel.      

– A Habitat for Humanity Magyarország a program során műszaki tanácsadással, lakásfenntartási képzéssel segít a családoknak abban, hogy beruházásuk ésszerű és fenntartható legyen. A programba országszerte több száz család kapcsolódott be.

– A projekt teljes költségvetése 300 000 amerikai dollár (megközelítőleg 57 millió forint), mely a támogatáson túl magában foglalja a szükséges szervezési, képzési feladatokat, a programot kísérő szociális munkát is. A megvalósító szervezetek minden érintett településen szorosan együttműködnek a helyi önkormányzattal.

– A programba országszerte több száz család kapcsolódott be, és várhatóan 100 család el is jut a megtakarítási szakasz végére. Eddig a kázsmárki családokon kívül 8-an fejezték be Bonyhádon a programot.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!