Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.24. 15:56

Uniós élelmiszersegély - Liszt, tészta, olaj, keksz

Miskolc - Ezúttal újabb 800 miskolci rászoruló részesült uniós élelmiszersegélyből.

Miskolc - Ezúttal újabb 800 miskolci rászoruló részesült uniós élelmiszersegélyből.

A miskolci önkormányzat, illetve a családsegítő szolgálatok segítettek kiválasztani, mely 800 miskolci rászoruló kapjon abból az egyenként csaknem 12 kilogrammos élelmiszercsomagból, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet osztott ki hétfőn Miskolcon. Ez már a második forduló volt az idén, amely során 9,5 tonna liszt, tészta, olaj, keksz talált gazdásra. Az eljuttatásában a segélyszervezet partnerszervezetei is közreműködtek.

Ifj. Kis Boáz sajtóreferens a segélyakció helyszínén, azaz a Vasgyári Közösségi Házban elmondta: ez évben megyénkben összesen 703 tonna tartósélelmiszer kerül (a legtöbb megyénknek jutott az országban) 90 település rászorulójához.

A bemeneti oldal

Az épület egyik oldalán a még üres táskákkal, szatyrokkal sorakozók közül egy kisgyermekével álldogáló édesanyát szólítunk meg. Ugyan név nélkül, de elmondja: négy gyermek édesanyja, de a nagylánya már külön él. Ugyan őt is elkísérte a párja, de csak cipekedni segíteni. A három kisebbet (7, 4, 2 évesek) egyedül neveli egy ideje.

- A családi és a gyes 76 ezer, ehhez 20-25 ezer tartásdíjat kapok havonta. Szerencsére a volt párom édesanyja, a keresztszülők és az édesanyám is segít bennünket, olyan helyzetbe még nem kerültem, hogy ne lett volna mit enni adnom a gyerekeknek, ettől függetlenül jól jön az adomány. Egyébként talpraesett nő vagyok, most először folyamodtam nevelési segélyért is, csak mert az iskolában felhívták rá a figyelmem.

Amíg tart

Egy másik asszony, Fényes Tiborné hatgyermekes anya, de már csak a 12 éves lánya van otthon.

– Háromszor eszünk naponta, mikor mi van. Leggyakrabban paprikás krumplit, meg pirítóst tejjel. Ennyire telik a havi 31 ezerből meg a családiból. Persze, hogy jól jön az adomány, ennyivel is több lesz, amíg tart.

Az épületben egymást váltják az emberek: bemennek az üres szatyrokkal, kijönnek a telivel. Mint Balogh Andrásné (63) még azt is megengedi, hogy lefotózzuk.

– Négyen élünk otthon, a fiam, a menyem meg az unokám. Én főzök rájuk, ha van miből. A kis nyugdíjam mellett csak az egyikük keres, a sepregetőknél. De a 21 éves unokám nem kap állást. Igaz, nem tanult, de hát miből is tudtuk volna iskoláztatni! Főtt ételt egyszer eszünk naponta, a legtöbbször tésztát. Veszek hozzá kenyeret, azzal elvagyunk egész nap. Nagyon jól jött ez a kis segítség.

 

A programról

Az Európai Unió által finanszírozott EU-élelmiszersegély Programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szervezi.   

Az országos program keretében az EU-s forrásból előállított élelmiszereket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a vele – nyertes pályázat alapján – szerződött segélyszervezetek, köztük az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével juttatja el a magyarországi rászorulók részére.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hatodik éve vesz részt az EU-élelmiszersegélyek kiosztásában, s tevékenysége kiterjed az ország összes megyéjére; idén összesen 2.500 tonna adományt juttat el 500 település mintegy 500 000 rászorulójához.

A segélyprogram több millió forintos járulékos költségét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet teremti elő, ezért segélyprogramjához köszönettel fogad adományokat a 11705008-20464565-ös számlaszámon „hazai tevékenység”, a www.segelyszervezet.hu oldalon pedig on-line lehet támogatni a segélyezést.

 

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!