Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.26. 14:58

Megy vagy nem megy a direktor?

Miskolc - Ha évad végén elküldik Halasi Imre színházigazgatót, ki készíti el a következő szezon programtervét?

Miskolc - Ha évad végén elküldik Halasi Imre színházigazgatót, ki készíti el a következő szezon programtervét?

Többek között erre a kérdésünkre is szerettünk volna választ kapni az önkormányzattól a Miskolci Nemzeti Színház sorsával kapcsolatban. Halasi Imre arról nyilatkozott nemrég az Észak-Magyarországnak, hogy a miskolci polgármester a következőkről tájékoztatta: „Tudja, hogy a szerződésem 2012. december 31-ig szól, de szeretné, ha már az évad végén távoznék. Ennek oka pedig az, hogy más az elképzelése a színházzal kapcsolatban.”

Ki állítja össze az évadtervet?

A közlés tényét a mai napig hivatalosan nem ismerték el vagy erősítették meg. Ennek ellenére arra voltunk kíváncsiak, hogy ha Halasi Imrének az évad végén – azaz májusban – távoznia kell, akkor ki készíti el a következő évad tervét, ki szerződteti a színészeket a 2012/2013-as évre. Ezt a munkát egy teátrum vezetőjének már februárban el kell kezdenie, és évad végéig el kell készülni ezzel. Az azonban nehezen elképzelhető, hogy ezt az a vezető végezze, akinek elképzeléseivel nem ért egyet a városvezetés, akit minél előbb távozásra szeretne bírni. Nem beszélve arról, hogy Halasi Imre, miután önkormányzati biztost neveztek ki a gazdasági ügyek intézésére, vállalhat-e olyan kötelezettségeket, melyek kifizetésekkel járnak, például egy színész szerződtetése.

„A biztos nem módosítja”

Így felmerülnek kérdések: mikor tisztázódik a Miskolci Nemzeti Színház helyzete, mikorra tervezi az önkormányzat az új igazgató kinevezését, ki és mikor készíti el a 2012/13-as műsortervet, illetve Halasi Imrének valóban mennie kell az évad végén?

Kérdéseinkre írásban a következő választ kaptuk:

„A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója Halasi Imre. A Miskolci Nemzeti Színháztól - mint minden önkormányzati fenntartású intézménytől - az önkormányzat havonta kötelezően bekéri az intézmény gazdálkodásáról szóló beszámolót. A színház költségvetésének szeptember végéig teljesített adatai az intézmény gazdasági helyzetének jelentős romlását mutatják. Ilyen esetben az államháztartásról szóló törvény, illetve az önkormányzat 2011. évi költségvetésének megállapításáról szóló rendelete értelmében a közgyűlésnek joga van önkormányzati biztost kirendelni az intézménybe. Az önkormányzati biztos gazdasági szempontból támogatja a színház munkáját, a Miskolci Nemzeti Színház előre eltervezett évadtervét, művészeti koncepcióját sem az önkormányzat, sem a kinevezett biztos nem módosítja.”

A polgármester azt is hangsúlyozta: ha eljön az ideje, a az Észak-Magyarország által feltett kérdésekre is válaszolnak.

ÉM-NSZR


“A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója Halasi Imre.” – kezdte közleményét dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.


Ha évad végén elküldik Halasi Imre színházigazgatót, ki készíti el a következő szezon programtervét?


A direktor szerint nem biztos, hogy kell a biztos…


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!