Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.10. 16:06

Csillagpont felülről: kétségtelenül épülőben

Miskolc - Két újabb pályázat révén kiteljesedhet a megyei kórház betegellátó és -irányító térségi központi szerepe.

Miskolc - Két újabb pályázat révén kiteljesedhet a megyei kórház betegellátó és -irányító térségi központi szerepe.

A közvélekedés sok mindennel kapcsolatban tartja úgy: hiszem, ha látom. Igaz lehet ez a Megyei Kórházon belüli Csillagpont Kórházra is: 2008-tól téma, de most már, ha kinézünk az ablakon, mindenki látja, hogy folyik az építkezés - mondta a megyei közgyűlés elnöke, dr. Mengyi Roland a kórházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Kijelentette: bízik benne, hogy a több mint 10 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló, csaknem másfél éves csúszással elkezdődött kivitelezés - ami magában foglalja az idegtömb épületének rekonstrukcióját és a sebészeti tömb átalakítását is - 2013. június végén befejeződik. Kérdésre válaszolva elmondta: azzal, hogy a kórház állami tulajdonba kerül január 1-től, az ütemterv szerinti időarányos önrészt is a Magyar Állam vállalja át.

Javítani az életesélyeken

Jó hír, hogy a kórház mint a régió egyetlen III. szintű újszülött-koraszülött intenzív centruma is megújulhat az „Észak-Magyarország kicsinyeiért” nyertes pályázatának köszönhetően a teljes eszközparkkal együtt megújulhat. Ez a projekt is elkezdődött, befejezése jövő év szeptember végére várható. Alapvető célul tűzték ki, hogy az 1500 gramm alatti koraszülöttek mintegy 36 százalékos elhalálozási mutatója 5 százalékkal csökkenjék. Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos kiemelte: az informatikai és orvostechnológiai fejlesztés Európában is úttörőnek számít majd.

Átfedések és rések nélkül

Ugyan a támogatási szerződést még nem írták alá, de az már tudott, hogy a kórház - illetve a vele konzorciumba tömörült 4 társpályázó - onkológiai pályázatát is támogatandónak ítélték. Így remélni lehet, hogy megvalósulhat a korszerű, költséghatékonyan működő regionális onkológiai ellátás a régióban. Mint a főigazgató hozzátette: átfedések és rések nélkül. A támogatás javát eszközpark-bővítésre fordítják.


Projektek, adatok

„Észak-Magyarország kicsinyeiért”   

A pályázat teljes költségvetése: 399 948 715 Ft (90 százalék uniós támogatás, 10 százalék önerő - fele-fele részben kórházi, illetve fenntartói)

A projekt kezdete: 2011.10.01

A projekt vége: 2012.09.30.

„Észak-magyarországi régió onkológiai ellátórendszerének fejlesztése”

A pályázat teljes költségvetése: 1 777 717 086 Ft (90 százalék uniós támogatás, 10 százalék önerő)

A konzorcium vezetője, a régió onkológiai centruma a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház.

A pályázat keretén belül a Megyei Kórházban megvalósuló fejlesztések teljes költségkerete több mint 1,2 milliárd Ft.

Társpályázók: MISEK Nonprofit Kft.; Markhot Ferenc Kórház Kft. (Eger); Szent Lázár Megyei Kórház (Salgótarján); Mátrai Gyógyintézet (Mátraháza)

 

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!