Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.18. 14:00

Mi lesz a miskolci színészekkel?

Miskolc - Rendkívüli társulati ülésen tájékoztatta a polgármester az átalakításról a miskolci színészeket.

Miskolc - Rendkívüli társulati ülésen tájékoztatta a polgármester az átalakításról a miskolci színészeket.

Dr. Kriza Ákos polgármester arra kérte Halasi Imre színigazgatót, hogy hívjon össze egy társulati ülést. Ez szerdán megtörtént. A város vezetője itt válaszolt a Miskolci Nemzeti Színház színészeinek, dolgozóinak az átalakítással és a vezetőváltással kapcsolatos kérdéseire. Ahogy dr. Kriza Ákos a csütörtöki testületi ülésen fogalmazott: „Addig nem álltam fel, míg nem válaszoltam minden kérdésre.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a színészek hogy érzik, kaptak-e megnyugtató választ minden, a témával kapcsolatban felmerülő kérdéseikre. Fandl Ferenc színész az Észak-Magyarországnak elmondta: a színház jelenlegi helyzetével kapcsolatban sokminden tisztázatlan volt. „Ha minden kérdésünkre nem is kaptunk választ, de jól esett nekünk, hogy végre személyes kommunikáció alakult ki az önkormányzat és köztünk” – fogalmazott.

A társulati ülésen megjelentek leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy az átalakítás után mi lesz azokkal, akik jelenleg közalkalmazotti státuszban vannak. A színész szerint a legfontosabb kérdés az volt, hogy mi történik abban a két hónapban, amely az átalakulást követi. Május 31-től ugyanis gazdasági társaságként működik a színház, a közalkalmazotti szerződések pedig július 31-én járnak le. Fandl Ferenc elmondta: a polgármestertől, ezzel kapcsolatban annyit megtudtak, hogy az átalakítással a közalkalmazotti státusz valóban megszűnik, de, hogy mi lesz azzal a bizonyos két hónnappal, arra nem kaptak választ.

Már az új igazgató

Mintahogy arra sem, hogy mi lesz a szerződéses munkavállalókkal. A polgármester válasza erre az volt: erről már az új igazgató dönt, az önkormányzat továbbra is biztosítja az ehhez szükséges forrásokat.

A színész szerint a szerződéses dolgozók bizonytalan helyzete nem újdonság, minden évben kérdéses a sorsuk, azaz ez nem az átalakítás miatt merült fel. És azt is elfogadta válaszként dr. Kriza Ákostól, hogy ez már az új direktor feladata. Hiszen – folytatta – minden váltásnál az új vezető joga eldönteni, kivel szerezne együtt dolgozni, kivel nem.

A társulati ülésen a zárolásra is rákédeztek a jelenlévők. Dr. Kriza Ákos erre azt válaszolta: a decemberi közgyűlésen dönthet annak feloldásáról a miskolci testület.

Fandl Ferenc azt is elmondta: a polgármester zökkenőmentes átalakulást ígért nekik. „A színészek helyzete mindig bizonytalan, így ezt már megszoktuk. Évadról-évadra változhat a helyzetünk. De sokunknak családja van, akiket el kell tartanunk” – hangsúlyozta. Hozzátette: kicsit korábban jött az igazgatóváltás, mint számítottunk rá, de a színházban jelenleg uralkodó feszült hangulatból a közönség nem érez majd semmit. Mindenki a legjobb tudása szerint igyekszik ellátni a feladatát – hangsúlyozta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!