Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.18. 19:53

Miért a hajdú bihariak nyomoznak?

Miskolc - A papírtömeggel a polgármesteri hivatal is nehezen birkózik meg.

Miskolc - A papírtömeggel a polgármesteri hivatal is nehezen birkózik meg.

Elfogultsági kifogásnak értelmezték a levelet a  74 feljelentés ügyében.

A közelmúltban megírtuk: a dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere által ez év márciusának elején a 74, Miskolc korábbi vezetését érintő ügyben a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentései alapján a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség felügyelete mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon indult nyomozásokat – nem sokkal azt követően, hogy az egyik ügyben bűncselekmény hiányában a rendőrség lezárta a nyomozást – a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vette át.

Egyedné Novodonszki Éva, a borsod megyei főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy a feljelentő elfogultságot jelentett be, ezért vették át a nyomozást a hajdúsági rendőrök. Dobos Tímea, a miskolci városháza szóvivője viszont – arra a kérdésünkre, hogy volt-e konkrét oka a polgármesternek arra, hogy elfogultnak tartsa megyénk nyomozóhatóságát – azt mondta, dr. Kriza Ákos nem hivatkozott elfogultságra, csak írt egy levelet a belügyminiszternek, hogy „az ügyek horderejét tekintve figyeljenek oda” a feljelentéseikre.

Az eleje nem túl látványos

Jónáné dr. Pocsai Edit munkatársunknak elmondta: a büntető eljárási törvény szerint annak a rendőrhatóságnak kell a feljelentés alapján nyomoznia, amelyiknek az illetékességi területén a bűncselekményt gyaníthatóan elkövették. Ettől abban az esetben lehet eltérni, ha elfogultsági kifogás merül fel a területileg illetékes nyomozóhatósággal szemben. Dr. Kriza Ákos a főügyészhelyettes elmondása alapján egy levelet írt a belügyminiszternek, melyben kifogásolta, hogy a nyomozás nem halad kellő ütemben. Ezt a levelet csak egyféleképpen – elfogultsági kifogásként – értelmezhette a hatóság és ennek megfelelően járt el az országos főkapitány, vagyis a nyomozás lefolytatásával egy másik, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

A helyettes főügyész arra a kérdésünkre, hogy megalapozott lehetett-e a polgármester kifogása – hogy nem haladnak a borsodi rendőrök a nyomozással –, elmondta, hogy a nyomozás során számos olyan nyomozati cselekményt kell végrehajtania a rendőrségnek, ami a feljelentő előtt rejtve marad. Mivel zömében gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos gyanút fogalmazott meg a feljelentő, az ezeket potenciálisan bizonyító szerződéseket, dokumentumokat a rendőrségnek be kell szereznie, értelmeznie, esetleg szakértővel átvizsgáltatnia, és ha ezek alapján megerősítve látszik a bűncselekmény gyanúja, tanúkat kell felkutatnia, és csak eztán hallgathatja meg a gyanúsítottakat. A gazdasági ügyekben – már csak összetettségüknél fogva is – mindig lassan halad a nyomozás, aminek az eleje a „kevésbé látványos rész”, mert ilyenkor az okirati bizonyítékok gyűjtése, rendszerezése, értelmezése zajlik.

A főügyész helyettese azt is elmondta, a dokumentumokat a miskolci polgármesteri hivataltól a nyomozóhatóság bekérte, ám ők is lassan haladnak azok prezentálásával.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!