Debrecen-Józsa hírei

2011.05.21. 23:56

Ünnep, amikor találkozhatnak

<p>Debrecen, Józsa - A Magyar Református Egység Napján a közös élmény megélése volt a cél.</p>

Két évvel ezelőtt több mint húszezren ünnepelték Debrecenben a Kárpát-medencei magyar reformátusok egységesülését, és május 22-e azóta is nagybetűs ünnep a reformátusok számára.

Határon innen és túl

Az események egyik központi helyszíne Józsa, a másik pedig Debrecen főtere volt. Józsán csalóközi, kárpátaljai és partiumi gyülekezetek is részt vettek az ünneplésben. Gacsályi Zsolt lelkipásztor, a józsai gyülekezet vezetője szerint azért fontos, hogy a határon túli gyülekezetekkel együtt ünnepeljenek, mert az egység megélése gyülekezeti szintű, és ezek azok a kapcsolatok, amelyek a május 22-ei egységesülésnek tartalmat adnak. A Józsaparkban rendezett programokat az életfa fogta össze. A vendégek az archaikus ételek főzőversenyén megkóstolhatták a hajdúsági slambucot, a szatmári töltöttkáposztát vagy a kunsági birkapörköltet, magyar népzene szólt és kézművesek mutatták be remekműveiket. A bibliai interaktív kiállítás a Biblia üzenetét igyekezett olyanokhoz is közel hozni, akiktől egyébként távol áll a Szentírás. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség anyaországi és határon túli ifjúsági szervezetek részvételével nemzetpolitikai találkozót szervezett Debrecenben. Vasárnap az ünnepi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, tiszántúli püspök hirdet igét a debreceni Nagytemplomban.

Elfogadni a másságot

Az ünnepi alkalomhoz kapcsolódva az Immánuel Otthon olyan programokat szervezett a főtéren, amelyek közelebb hozzák egymáshoz a fogyatékkal élőket és ép társaikat. "Nem a különbséget keressük, hanem azt, amely emberré tesz bennünket és közös bennünk" - mondta Győri Zsófia intézményvezető. A szakember szerint a társadalom nem készült fel a fogyatékossággal élők elfogadására, ezért szerveztek úgynevezett "érzékenyítő" programokat. A látók kipróbálhatták, hogy csak tapintással fel tudnak-e ismerni tárgyakat, mások pedig megtapasztalhatták azt, hogyan lehet kerekesszékben ülve közlekedni. A szombati Kaláka-koncert után a hétvégi programokat vasárnap a fogyatékossággal élők konfirmációja zárja a Nagytemplomban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!