Van az a pénz

2020.04.24. 15:13

5 millió dollárt ér az észak-koreai hackerek lebuktatása

A kommunista ország szervezett kiberbűnözői több híres támadás és zsarolóvírus hátterében állnak.

Fotós: AFP

Az amerikai kormány különböző hivatalai közös felhívást tettek közzé a The Hacker News szerint, melyben

az állami támogatással működő észak-koreai kiberbűnözők

által jelentett veszélyre hívják fel a világ, valamint kifejezetten a banki és pénzügyi intézmények figyelmét – írja a G Data.

A kommunista ország nem hivatalosan ugyan, de támogatja a kiberbűnözők tevékenységét, a rossz pletykák szerint így próbálják foltozni az ország költségvetésén tátongó lyukakat. Az amerikai kormány Hidden Cobra vagyis Rejtett Kobra néven emlegeti a csoportot, a szélesebb közvélemény viszont a Lazarus csoportként vagy a Béke őrzői néven ismeri őket.

Az amerikaiak szerint a koreaiak főképp a pénzügyi intézményeket és a digitális valuta váltóit támadták meg, zsarolóvírusos támadással a kormányzati szervezetektől szereztek pénzt. Ugyanakkor

kriptovalutát bányászó alkalmazásokat telepítenek a különböző országok rendszereibe,

ezzel is digitális valutához jutva hozzá.

Az amerikaiak becslése szerint a koreaiak minimum 2 milliárd dollárt szerezhettek ezekkel a tevékenységekkel.

Így nem meglepő, ha az amerikai kormány 5 millió dollárt hajlandó adni a nyomravezetőnek, melyet annak vagy azoknak ajánlanak fel jutalmul, akik releváns információt osztanának meg az észak-koreai hackerek tevékenységével kapcsolatban. A zárt közösségben tevékenykedő hackerek működését kevés kívülálló ismerheti, így lehet, hogy ez az összeg felhívás egy belső informátornak, hogy adja át társait.

A felhívás szerint a koreaiak folyamatosan támadják az amerikai és más országok kormányzati és katonai hálózatait, ahogy a kritikus infrastruktúrának minősülő iparágakat is össztűz alatt tartják, céljuk ebben az esetben az adatok ellopása, a megcélzott intézmények tevékenységének ellehetetlenítése.

Korábbi hírek szerint a kommunista országban a katonai hackereket az ország elitjébe sorolják,

és folyamatosan képzik ki őket erre a tevékenységre. Szakértők szerint 2014-ben bejutottak a Sony Pictures hálózatába, majd 2017-ben a világszerte nagy károkat okozó WannaCry zsarolóvírus mögött álltak.

Ugyanakkor ők működtetek egy olyan csalássorozatot, amelyben ATM-ekből vehettek fel pénzt. A közel-keleti ipari és energetikai cégeket pedig a Zerocleare adattörlő kártevővel célozták meg.

Borítóképünkön Kim Dzsongun rendkívüli látogatáson mutat irányt egy katonai létesítményben 2014-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!