Járvány

2020.04.11. 06:00

Még a CERN is kézfertőtlenítőt gyárt

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadba szállt a koronavírus ellen kézfertőtlenítő gyártásával, orvosi berendezések tervezésével.

Genf, 2019. június 11. Fabiola Gianotti, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) vezérigazgatója (j) fogadja Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt a CERN székházában, a genfi Meyrinben 2019. június 11-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Dmitrij Asztahov

A világ legnagyobb részecskegyorsító laboratóriumának otthont adó európai szervezet, amely egyben a világháló, a World Wide Web születési helye is,

tudományos, fizikai és informatikai eszközeit biztosítja a világ számára

a koronavírus-járvány elleni harchoz.

A genfi székhelyű szervezet márciusban akciócsoportot hozott létre, amely számba vette, hogy miként tudna a 18 ezer fős tudományos közösség segíteni, támaszkodva a CERN fejlett technológiáira, a tudósok tapasztalataira, szorosan együttműködve a járványügyi, gyógyszerfejlesztési, egészségügyi és más hatóságokkal.

A CERN

már eddig is gyártott kézfertőtlenítő gélt mind saját szükségleteire, mind a helyi csendőrség számára.

Egyik laboratóriumában gyártanak műanyag védőpajzsokat is a csendőrök számára.

Megkezdődött egy tonna fertőtlenítő gél gyártása, amelyet a járvány elleni küzdelemben részt vevő helyi szervek kapnak meg.

A CERN kutatói indítványozták az akciócsoportnak, hogy a laboratóriumot és háromdimenziós nyomtatóikat használják fel védőeszközök, valamint orvosi eszközök, köztük lélegeztető gépek alkatrészeinek előállítására. A kutatók javaslatokat tettek kórházi eszközök, köztük új lélegeztető gépek tervezésére, készítésére.

Egy ilyen gép prototípusa március végére elkészült, ehhez felhasználták azt a rendszert, amelyet a részecskedetektorokban használnak a gáznemű anyagok áramlásának szabályozására.

A CERN kutatói tanulmányozzák annak lehetőségét is, hogy a részecskefizikusok közösségének hatalmas számítógépes hálózata miként tudná segíteni az oltóanyag-kutatásokat.

Borítóképünkön Fabiola Gianotti, a CERN vezérigazgatója fogadja Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt a CERN székházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!