Vigyázat, csalók!

2022.12.01. 13:25

Így használják ki a foci-vb-t a kiberbűnözők

A csoportmérkőzésekkel már javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság, amely kapcsán a kiberbűnözők számos rafinált online csalási módszerrel próbálnak meg minél több érzékeny személyes adatot és pénzt megszerezni a felhasználóktól. Figyelemfelhívó tudatosító kampányt indított a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH).

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A spamkampány lényege, hogy a bűnözők a katari labdarúgó-világbajnokságot használják fel csaliként. Számos módszerükben közös elem, hogy valamiképpen hatni kívánnak az érzelmekre és azonnali cselekvésre próbálják rávenni a felhasználókat, vagyis a leendő áldozatokat. Az átverési kísérletek leggyakrabban e-mailben vagy a közösségi média felületein történnek, de egyre elterjedtebb trend, hogy a bűnözők online videójátékokhoz kapcsolódó csalásokkal is próbálkoznak.

A kiberbűnözők egyik legújabb módszere, hogy nagy értékű nyereményre, az eseményre szóló belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, amely során személyes adatok megadására és/vagy egy kisebb összeg átutalására kérik a gyanútlan felhasználókat. Mindezek mellett fontos kiemelni a csaló, nem eredeti weboldalak alkalmazását is, amelyek többsége arculati elemeiben szinte a megtévesztésig hasonlít az eredeti, lemásolni kívánt honlapokra.

Ezen weboldalakat gyakran a közösségi média platformjain keresztül feladott hirdetésekben népszerűsítik, azt állítva, hogy az adott oldalon hasznos információk mellett a világbajnokságra szóló jegyeket és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, vásárolni. 

A Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek című kiadvány borítója
Forrás: SZTFH

Az elmúlt évek új online csalási módszere, hogy a kiberbűnözők hamis oldalakon videójátékokhoz köthető labdarúgókártyák és érmék megvásárlására ösztönzik a majdani áldozatokat, illetve a csalók a játékok fejlesztőinek, adminjainak adják ki magukat, és az ő nevükben lépnek kapcsolatba a felhasználókkal annak érdekében, hogy minél több személyes adatot és pénzt csalhassanak ki tőlük. 

„Az SZTFH a következő napokban online kampányt indít Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek címmel. A tájékoztató anyagokkal az a célunk, hogy a sportesemény vonatkozásában jelentkező csalási trendekre felhívjuk a lakosság figyelmét, és hasznos ötletekkel segítsük a kibertérből érkező támadások elleni állampolgári védekezést”

 – hangsúlyozta Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke. A hivatal által összeállított Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek című kiadvány számos hatékony módszert kínál az internetes csalók elleni védekezéshez, a dokumentum a hatóság weboldalán és számos médiafelületen is elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!