Digitália

2023.06.07. 06:00

Nem kacsa: azonosíthatatlan „fémgömböket” figyeltek meg a világ számos pontján

Készült fotó és videó is az amerikai hadsereg által megfigyelt gömbökről, amelyek „rendkívül szokatlan manővereket” hajtanak végre.

MW

Borítóképünkön egy fémgolyó alakú UAP, amit 2022-ben fotóztak a Közel-Keleten. Idén május 31-én tették közzé

Forrás: NASA

Fotó: Orlando Sentinel

A gömbökről cikkező The Hill amerikai lapnak kitűnő kormányzati kapcsolatai vannak. A szerző, Marik von Rennenkampff az Egyesült Államok Külügyminisztériumának elemzője, az Obama-kormány Védelmi Minisztériumának munkatársa.

Az ufókról – vagy inkább az amerikai kormányzati szóhasználattal az „azonosítatlan rendellenes jelenségekről” (UAP) – szóló történelmi NASA-tájékoztatón a védelmi minisztérium egyik kulcsfontosságú tisztviselője feltűnő nyilatkozatot tett. Dr. Sean Kirkpatrick, az új UAP elemző iroda igazgatója kijelentette, hogy amerikai katonák érthetetlen „fémgömböket” figyelnek meg „a világ minden táján”.

Az ilyen objektumokról készült képek és videók már nyilvánosan elérhetőek.

Kirkpatrick szerint a gömb alakú objektumok teszik ki csaknem felét az irodájába érkező összes UAP-jelentésnek. Tény, hogy a leírt objektumok némelyike „nagyon érdekes manőverekre” képes.

Meglehet, a szigorú tudományos elemzés végül valami prózai magyarázatot talál az ilyen megfigyelésekre, de első látásra – bármennyire is bulváros rémisztgetésnek tűnik – az ilyen „fémgömbök” rendkívüli technológia bizonyítékainak tűnnek. Végül is szárnyak vagy meghajtás nélküli gömbök hogyan hajtanak végre bármilyen „manővert”?

Kirkpatrick ismertetése szerint kicsiny, 1 és 4 méter közötti, „gömb alakú” tárgyakról van szó, amelyek különböző sebességgel, az „állótól” a hangsebesség kétszereséig képesek repülni. Ráadásul Kirkpatrick hozzátette, hogy a rendellenes jellemzőket több, különböző típusú érzékelőn keresztül is megfigyelték.

Az amerikai haditengerészet egykori vadászpilótája, Ryan Graves hadnagy napi találkozásokról számolt be olyan azonosítatlan tárgyakkal, amelyek feltűnően hasonlóak a Kirkpatrick által leírtakhoz. 2014–2015-ben az Egyesült Államok keleti partjainál végzett gyakorlatozás közben Graves és legalább 50-60 haditengerészeti pilótatársa – gyakran több szenzoron keresztül – ismeretlen tárgyakat figyelt meg, amelyek még hurrikán erejű szélben is mozdulatlanok maradtak a föld felett, vagy a hangsebesség fölötti tempóban haladtak.

Bár repülőgép személyzete ritkán figyelte meg saját szemével az objektumokat, egy légi ütközés volt az első alkalom, amikor tengeri repülős Graves századában megfigyelhette közelről az egyik objektumot. A pilóta szerint a tárgy sötét színű kockaként jelent meg egy átlátszó gömb belsejében.

Néhány nappal korábban egy másik veszélyjelentés ismeretlen objektumot írt le, amelyet radaron és infravörös szenzorokon is megfigyeltek. Ez mozdulatlanul lebegett „0,0 Mach” sebességgel, a Kirkpatrick irodájának gyakran jelentett „álló” gömb alakú objektumokhoz hasonlóan.

Egy nappal korábbi veszélyjelentés két objektumot ír le – mindkettőt radar és infravörös érzékelők erősítették meg –, amelyek a helyükön lebegnek. Ebben az incidensben azonban két másik UAP „nagy sebességgel” elrepült az álló objektumok mellett. A századparancsnok azzal zárta a jelentését, hogy „csak idő kérdése, hogy az egyik F/A-18-as repülőgépünk a levegőben ütközzön velük”.

Kevesebb, mint egy hónappal korábban, egy másik osztag által ugyanazon a területen benyújtott veszélyjelentésben a repülőszemélyzet „egy körülbelül bőrönd méretű kis fémtárggyal” találkozott – ami szintén megegyezik a Kirkpatrick által leírt jellemzőkkel.

A korábban említett Graves hadnagy közölte, hasonló megfigyeléseket tett a Földközi-tengernél és a Perzsa-öbölnél. Ez összhangban áll Kirkpatrick kijelentésével, miszerint az ilyen UAP-okat „a világ minden táján” megfigyelik.

Néhány évvel később egy tesztpilóta elmondta Gravesnek, hogy találkozott az egyik gyakran jelentett tárggyal. Graves szerint egy gömb alakú UAP „csak együtt utazott vele”, körülbelül 30 lábnyira a repülőgéptől.

Nemrég Graves egyik volt diákja egy magas rangú tiszttel együtt látott a magasban ilyen tárgyat: „Pontosan úgy nézett ki, mint amit mondtál: kocka egy gömbben. Még mindig itt vannak.”

Fontos, hogy a gömbök az egyik legismertebb UAP-találkozáshoz kapcsolódnak.

A 2015-ös „Gimbal” videó a legismertebb nyilvánosan elérhető UAP-felvétel.

Egy bevetés végén rögzítették. Graves emlékeztet arra, hogy a „Gimbal” UAP laza alakzatban repült négy-hat objektumból álló „flottával”, amelyek zavarba ejtő radarjelzéseik alapján a naponta megfigyelt objektumokhoz hasonlítottak a keleti parton.

A „GoFast”-ot több száz mérföldnyire a parttól, mindössze 10 perccel a „Gimbal” incidens előtt rögzítette ugyanaz a repülőgép-személyzet. Míg a NASA-kutatócsoport tagja, aki a videót elemezte, arra a következtetésre jutott, hogy a gömbszerű „GoFast” objektum viszonylag lassan (kb. 40 mérföld/óra sebességgel) haladt, addig a polgári tudósok szerint az objektumnak sokkal gyorsabban kellene repülnie.

Remélhetőleg a NASA tudósai megnyugtató választ találnak majd a világszerte megfigyelt állítólagos „fémgömbök” rejtélyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!