Digitália

2023.11.30. 12:13

Jön az e-beutaló és a mesterséges intelligencia is a magyar egészségügybe

Az egészségügyi szakma szerdai budapesti csúcskonferenciáján, a 4. Digithal Health Summiton Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a várólistás műtétekről, az EESZT továbbfejlesztéséről és egyéb stratégiai lépésekről is beszélt.

MW

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elõadást tart a 4. Digital Health Summit egészségügyi szakmai konferencián

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Nyitó előadásában az államtitkár a Világgazdaság tudósítása szerint elmondta, három fontos célt tűztek ki erre a kormányzati ciklusra:

  1. Az egészségben eltöltött évek számának növelését, ami fontos nemzetgazdasági érdek is, mivel minden pluszév 0,3-0,4 százalék GDP-növekedést jelent önmagában, vagyis ha ez három-négy évvel megemelkedik, az önmagában 1,2 százalék GDP-növekedést hoz magával.
  2. Az alapellátás és az otthonhoz közeli ellátások megerősítése.
  3. Fejnehéz, szocialista típusú kórházi ellátási rendszert örököltünk, ezt kell átalakítani

– közölte az államtitkár. A nagy high-tech-igényű beavatkozások betegbiztonság szempontjából jó, ha centralizáltan történnek.

Legnagyobb szemléletváltásra a prevenció megerősítése terén van szükség. Ezt már Szócska Miklós államtitkársága idején sok lépéssel közelítették, például a nemdohányzók védelmével, a mindennapos testneveléssel, a népegészségügyi célokat szolgáló törvények alapjainak lerakásával.

Nem titok, hogy a BM egy 10-15 évre szóló tanulmányt készíttetett, amelynek első része most kerül ki társadalmi egyeztetésre az új szűrővizsgálati keretrendszer témájában. Ebben a háziorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok nagyobb szerepet kapnak.

Fontos cél, hogy ne a beteg vándoroljon, hanem a lelet. Mindennek megvalósításához informatikai támogatás is kell, ezért

a kormányzat kiemelt egészségügyi digitális célkitűzései

  • a telemedicina továbbfejlesztése, amihez nem kell feltalálni újat, az ausztráloknál több évtizede sikeresen működik,
  • a nemzeti prevenciós rendszer informatikai támogatásának továbbfejlesztése, 
  • egységes kórházi medikai rendszer kialakítása, 
  • a központi várólista-előjegyzés digitális támogatása, 
  • a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetése.

Az államtitkár beszámolt az EESZT-fejlesztési irányokról is, ennek érdekében folyamatosak a fejlesztések, hamarosan a nagyobb járóbeteg-ellátási központokba online időpontfoglalás és időpont-módosítás is lehetséges lesz. Cél, hogy a telefonos hívásokat ne a szakrendelőkben dolgozók fogadják, hanem diszpécserek, hiszen jóval magasabb ott a hívásfogadási arány, és megfelelően célzott kérdésekkel jól irányítható a beteg a megfelelő szakellátásra.

Van, amit a Covidnak köszönhetünk: berobbant a telemedicina, és teret nyer a mesterséges intelligencia

A diplomás férfiak körében kimagasló, de az internethasználó lakosság körében is kedvező a telemedicina és a mesterséges intelligencia elfogadottsága, ami stabil alap az egészségügy fejlesztésének fókuszterületei számára. A jó egészségügyi ellátáshoz jó minőségű adatok kellenek, ez pedig az adatszolgáltatás, -tárolás és -feldolgozás széles körű digitalizálásával érhető el.

A járóbeteg-ellátás a korábbi évi 70 millióról a Covid alatt visszaesett 55 millióra, most 62-63 milliónál tartanak.

A várólistákról is szólt az államtitkár, mondván, nem annyira borús a helyzet,

most 40 ezren várnak ilyen műtétre, miközben évente 240 ezret végeznek, vagyis átlagosan 60 napot kell várni.

A várólisták folyamatosan csökkennek, a Covid után ez nem rossz eredmény. A központi várólista-előjegyzés digitális támogatása során össze fogják kötni a szolgáltatókat. Most kiküldik minden kórházigazgatónak a kérdést, felmérve, hogy mennyi náluk és az irányításuk alá tartozó kórházakban, valamint a környékbeliekben a várakozási idő.

Takács Péter részletesen beszélt a másik stratégiai terület, az EESZT-fejlesztés irányairól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!