Digitália

2023.12.15. 06:00

Megmutatjuk a rejtett beállítást, melynek bekapcsolásával gyorsabb lesz az internete

Állítsa át a böngészőben, ha még nincs engedélyezve.

MW

Forrás: Shutterstock

Az internetet böngészőn keresztül nézzük, dolgozunk és szórakozunk vele – és hogy ezt az időt hatékonyan használjuk fel, kedvenc böngészőnknek gyorsan és zökkenőmentesen kell futnia. Egy böngészőbeállítás is segít ebben: hardveres gyorsításnak hívják.

Bár ez az opció szinte minden modern webböngészőben megtalálható, gyakran meglehetősen mélyre temették a fejlesztők a beállítások útvesztőjében: lehet, hogy soha nem találkoztunk vele. Pedig jelentősen befolyásolhatja az internetünk sebességét.

Hogyan működik a hardveres gyorsítás?

A hardveres gyorsítás röviden azt jelenti, hogy a böngésző képes felgyorsítani a teljesítményét azáltal, hogy teljes mértékben kihasználja a számítógépen elérhető hardvert, konkrétan a processzoron (CPU) túli hardverkomponenseket is.

Jó példa erre, hogy grafikusan intenzív feladatokat – például nagyfelbontású videó lejátszását – átadja a grafikus feldolgozó egységnek (GPU). A GPU lehet külön erre a célra dedikált kártya a számítógépben, vagy az alaplapba integrált. Sokkal jobban el tudja végezni a grafikus feladatokat, és általa felszabadul egy kis CPU-idő más feladatokra.

De nem csak a GPU-ról van szó: a rendszerben lehetnek speciális hang- vagy akár mesterségesintelligencia-feldolgozó egységek, amelyeket a böngésző használhat. A böngésző nem tudja, mi érhető el, de „megkéri” az operációs rendszert, hogy a leghatékonyabban ossza el a megjelenítendő oldal terhelését.

A legnagyobb előnyöket a legösszetettebb feladatokkal, webhelyeken érhetjük el a megfelelő beállítással; például azokon, amelyeken játékokat vagy bonyolult grafikus teljesítményt igénylő alkalmazások vannak.

Azt kell megvizsgálnunk, hogy be van-e kapcsolva a hardveres gyorsítás a gépen.

Szinte mindig jó, ha bekapcsolva tartjuk. Nagyon ritkán megjelenítési problémákat okozhat, általában öreg vagy lassú számítógépeken, esetleg régebbi webhelyeken: ilyenkor mégis kikapcsolható a hibák elhárítása érdekében.

A hardveres gyorsítás engedélyezése

A hardveres gyorsítás be- és kikapcsolása a használt böngészőtől függ, de a beállítást nem olyan nehéz megtalálni.

A Google Chrome böngészőben kattintsunk a böngészőablak jobb felső sarkában található három pontra, majd a Beállításokra, utána nyissuk meg a Rendszer lapot, hogy felbukkanjon a „Hardveres gyorsítás alkalmazása lehetőség szerint”. Egyébként a Chrome egyik ügyes extrája, hogy a „chrome://gpu” kifejezést (természetesen idézőjelek nélkül) beírva a böngésző címsorába, látható, hogyan használja a hardveres gyorsítást.

Aki a Microsoft Edge-t használja, kattintson a három pontra (a jobb felső sarokban), majd a Beállítások, azután az Állapot és teljesítmény elemre a hardveres gyorsítás funkció megtalálásához.

Firefox-felhasználók kattintsanak a három vízszintes vonalra (jobbra fent), majd a Beállítások és az Általános menüpont - Teljesítmény opció alatt engedélyezzék a Javasolt teljesítménybeállítások használatát. Szükség esetén természetesen itt lehet kikapcsolni is.

 

Az Apple általában inkább meghozza a döntéseket a felhasználói helyett: a macOS-t használóknak nem kell semmit tenniük. A Safariban nincs állítási lehetőség, a macOS Catalina folyamatosan bekapcsolva tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!