Digitália

2023.12.13. 06:00

Tudja, hogy ki tesz közzé képeket a gyerekéről az interneten?

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt kétszer is meg kell gondolniuk a szülőknek, hogy engedik-e online közzétenni a gyermekük képeit.

MW

Forrás: Shutterstock

Már egy megfelelő videókártyával felszerelt, átlagos otthoni számítógépen is futtatható több olyan mesterséges intelligencia program, amivel csekély hozzáértéssel bárkinek az arcát ki lehet cserélni másnak a testére. Sajnos az egyre jobb minőségű MI-fotók és -videók a gyermekpornó készítésének új korszakát is elhozták.

December eleji hír, hogy egy New Jersey-i középiskolában tanuló 14 éves lányról és osztálytársairól mesterséges intelligencia által generált meztelen képeket terjesztettek. Eközben kiderült, hogy az ország másik felén egy tizenéves fiú mesterséges intelligenciát használt, hogy pornográf képeket készítsen és terjesszen tinilányokról, akikkel egy középiskolába jár a washingtoni Seattle külvárosában. A hasonló képek futótűzként terjednek, bár ritkán hallunk róluk, mert az áldozatok érthető okokból kerülik a sajtónyilvánosságot.

@anotheraiday One photo deep fake Roop! Not only great for video Roop does photos very well too! #ai #aiart #deepfake #roop #aitools ♬ Sweet Dreams (Are Made of This) - 80s Super Hits

A nyugtalanító esetek reflektorfénybe helyezték a mesterséges intelligencia által generált mélyhamisításokat (deepfake), melyeknek túlnyomórészt nők és gyermekek az áldozatai – és példátlanul gyorsan terjednek az interneten. Genevieve Oh független kutató szerint idén több mint 143 ezer új mélyhamisított videót tettek közzé a weben.

A technika megállíthatatlanul fejlődik, s mire a jogalkotás a nyomába ér, már egészen más utakon halad, hogy minden kezdődjön elölről.

Az Internet Watch Foundation által nemrég közzétett jelentés szerint is

a mesterséges intelligenciát egyre gyakrabban használják gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló, valósághű anyagok létrehozására.

E képek – és immáron videók – egy része a semmiből, a mesterséges intelligencia által generált adathalmazokból jön létre. De ezek az adathalmazok jelentős része olyan gyerekekről készült, akiknek a képét az internetről, többségében közösségi oldalakról szedték le és mesterséges intelligenciával manipulálták.

Szakemberek szerint a szülőknek érdemes kétszer is megfontolniuk, hogy megosztják-e gyermekük fotóit a közösségi médiában. És jobb lenne lebeszélniük gyerekeiket arról, hogy saját magukról képeket tegyenek közzé.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyerekekkel és tinédzserekkel kapcsolatba kerülő harmadik felek, például nyári táborok, szövetségek és sportegyesületek gyakran használják fel rutinszerűen gyerekek képeit online marketingjükben és közösségi média oldalaikon. Sokan ehhez egyáltalán nem kérnek engedélyt, különösen ha a gyerekek nyilvános helyen tartózkodnak, például iskolában vagy sporteseményen.

Valószínűleg alacsony annak a kockázata, hogy egy gyermek képét lelopják az iskola oldaláról, és éppen gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok készítésére használják fel, de ennek esélye már nem nulla. Minél több kép van online, annál többet manipulálhatnak, mivel a mesterséges intelligencia képgeneráló adathalmazokat sok kép bevitelével „tréningelik”, magyarázzák MI-szakértők.

Egyszerűbb, ha a szülők kizárják annak lehetőségét, hogy gyermekük képe rossz kezekbe kerülhessen, s visszautasítják, amikor harmadik felek – például táborozás, sport, tanórán kívüli tevékenységek esetén – engedélyt kérnek a képek marketing vagy egyéb célú fotózására és közzétételére.

Ha a szülő olyan képet talál gyermekéről az Instagramon, amelyet beleegyezése nélkül tettek közzé, akkor eltávolítási kérelmet nyújthat be. Ugyanez az eljárás a Facebookon is. Az X (Twitter) nem engedi, hogy felhasználói beleegyezés nélkül tegyenek közzé képeket magánszemélyekről, és a szülők jelenthetik ezeket a bűncselekményeket. A TikTokon is fel lehet lépni a gyermekeket érintő adatvédelmi sérelmek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!