Egyperces

2012.10.03. 19:33

Állatok világnapja - A biodiverzitásról tart előadást a WWF

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - A biológiai sokféleségről és az állatokról tart előadást a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön délután a budapesti Szimpla Kertben az állatok világnapja alkalmából. A vendégek többek között megtudhatják, hogy miért fontos a tigrisek jelenléte Ázsia vadonjaiban, és hogy milyen szerepe van a hiúzoknak az erdők élővilágában.

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - A biológiai sokféleségről és az állatokról tart előadást a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön délután a budapesti Szimpla Kertben az állatok világnapja alkalmából. A vendégek többek között megtudhatják, hogy miért fontos a tigrisek jelenléte Ázsia vadonjaiban, és hogy milyen szerepe van a hiúzoknak az erdők élővilágában.Az október 4-i világnap célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok, valamint a házi- és haszonállatok fontosságára.

A WWF Magyarország kiemelt célja a biológiai sokféleség megőrzése, illetve hogy felhívja a figyelmet arra, hogy akár egyetlen faj eltűnése is ökológiai katasztrófához vezethet - hangsúlyozta a világszervezet magyarországi képviselete az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ahhoz, hogy egy terület életközössége egészségesen működjön, a baktériumoktól a csúcsragadozókig valamennyi fajnak jelen kell lennie. Ha az emberi behatás miatt egy-egy faj egyedszáma túlságosan megfogyatkozik vagy teljesen eltűnik a területről, annak ökológiai katasztrófa lehet a vége.

Az egyik legnagyobb veszélyben a tápláléklánc csúcsán található csúcsragadozók vannak. Az ő feladatuk természetes úton szabályozni a növényevők állományait, amelyek ennek hiányában túlszaporodnak, hatalmas károkat okoznak a növényzetben, és ezzel további állatfajok helyi fennmaradását veszélyeztethetik. A nagyragadozók azonban világszerte veszélyben vannak, élőhelyük területének csökkenése és az orvvadászat miatt számuk egyre fogy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!