Egyperces

2016.03.10. 17:14

Lelőtték a gigantikus vadkant Tarpánál

Tarpa - Attila minden szenvedése elmúlt, sőt hirtelen pálinka nélkül is melege lett.

Tarpa - Attila minden szenvedése elmúlt, sőt hirtelen pálinka nélkül is melege lett.

Úgy tanítják a vadászoknak, hogy van társas és van egyéni vadászat. Abban biztosan egyetértünk, hogy az egyéni vadászat sem nélkülözi a vadásztársakat, a vadászbarátokat. Erre ékes bizonyosság a következő tarpai eset.

Havas táj, telihold

A kurucok fővárosában, Tarpán élő Tóth László január elején arra gondolt, hogy vadász barátját, a Kisszekeresen élő Zámbori Attilát megajándékozza egy vaddisznó elejtésének lehetőségével.

Nos, az elmondás szerint azt a ritka estét használták ki a vadászok, amikor hó borította a tájat és telihold volt. A vendégvadászok körében egyre inkább ismertté váló 53-as lesre ült Attila, akit elkísért Laci testvére is. Ő nem vadászott.

Laci viszont igen, és egy másik lesről már 16 óra körül terítékre is hozott egy süldőt. A vendégként meghívott Attila sem panaszkodhatott, hiszen volt mozgás, a kondák jöttek-mentek, de lövéshez nem jutott, de nem is szorgalmazta, mert úgy szólt a meghívás, meglőheti azt a remete kant, amelynek nyomát már nagyon sokan ámuldozva nézték a Nagy-erdő környékén.

Ólajtónyi fekete folt

Nagyon hideg hullám érkezett a Kárpátokból, és aki vacogott már lesen, az tudja, hogy ilyenkor a vadászat már nem jelent élményt. Ennek ellenére Attila és Csaba kitartott, sőt a vendéglátó érkezését sem sürgették, hogy beszállítsa őket a melegséget árasztó tarpai szilvapálinka mellé. Vártak, amire nincs magyarázat, de az tény, hogy a szóró melletti erdőszélben egyszer csak jól kirajzolódott – a hólepel nagy segítséget jelentett – egy ólajtónyi fekete folt.

Nem volt kétséges, ő az. Attila minden szenvedése elmúlt, sőt hirtelen pálinka nélkül is melege lett. A rettenetesen nagy árny a fák takarásában igyekezett tájékozódni. Minden bizonnyal a térség leghíresebb kanját a korábban arra járó konda illata vonzotta. Végre két fa között a legjobb találati felületet mutatva megállt, majd ott is maradt.

Agyarméretek

A jobb oldali agyar hossza: 22,8 cm, szélessége 28,1 mm.

A bal oldali agyar hossza: 21,8 cm, szélessége 27,4 mm.

A kis agyarak átmérője: 9,4 és 8,7 centiméter. Hibátlan valamennyi.

Pont: A bírálat alkalmával 127,25 IP pontot kapott, és mellé az aranyérmet.

Társas vadászattá válhat

Az igazi csodálkozás, a lapockaveregetés, a kalapemelés és a fényképezés csak ezután következett, ugyanis arra senki sem számított, a hét­éves remete kan zsigerelve is 182 kilogrammot fog majd nyomni. Ugye, hogy társas vadászattá alakulhat egy egyéni vadászat, sőt ez az írás és fotó sem készült volna el, ha Tóth László vadász barátként nem szervezi meg lakásán a találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!