Egyperces

2018.07.24. 15:39

Különösen ritka patások láttak napvilágot Sóstón

Nyíregyháza - Az országban csak itt élnek a természetben kipusztult vietnami szikaszarvasok.

Nyíregyháza - Az országban csak itt élnek a természetben kipusztult vietnami szikaszarvasok.

– A természetben már kipusztult vietnami szikaszarvasok szaporodtak a Nyíregyházi Állatparkban. Eddig két kis szarvasborjú látta meg a napvilágot, de hamarosan meg fog születni a harmadik nőstény kicsinye is – tájékoztatta lapunkat Révészné Petró Zsuzsa.

– Az egy bikából és három tehénből álló – Magyarországon kizárólag itt látható – tenyészcsapat az Európai Fajmegőrzési Program keretében került Nyíregyházára lengyel és cseh állatkertekből 2017-ben. Mivel egy nagyon félénk fajról van szó, a szakemberek egy fákkal tarkított, csöndes kifutóba helyezték az állatokat, amelyek az idén már sikeresen szaporodtak is. A borjak hét és fél hónapnyi vemhesség után jöttek a világra néhány hét eltéréssel, s az anyatej mellett már elkezdték a szálastakarmány fogyasztását is – tette hozzá a Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

Télen más a bundájuk színe

A vietnami szikaszarvasok az orvvadászat és a természetes élőhelyük pusztulása miatt pusztultak ki az 1960-as években. Napjainkban csak védett természetvédelmi területeken és állatkertekben fordulnak elő.

A ritka patások a sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, amelyek közelében nyílt területek találhatóak. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak. A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a testük két oldalán sárgásfehér foltokkal, ami igen jó álcázást biztosít az állatoknak, amikor a ritkás erdőben legelnek. Télen, amikor ritkább a növényzet, a bunda színe szürkésbarnává válik és foltok színe is megfakul. Jelenleg a világon 370 egyed él zárt tartási körülmények között.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!