Egyperces

2019.01.09. 10:34

Kutyája életét veszélyezteti, ha kint hagyja!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az eb életével játszik, ha a szabad ég alatt hagyja a kemény mínuszokban!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az eb életével játszik, ha a szabad ég alatt hagyja a kemény mínuszokban!

Sokan még mindig úgy vélekednek, hogy az állatoknak télen-nyáron a szabadban a helye. Ez a felfogás azonban nem teljesen fedi a valóságot. A régi tanyavilágban sem hagyták szalma, fedett vacok nélkül négylábú barátainkat, noha a juhász- és őrző-védő kutyák hosszú, dús bundája megfelelő védelmet nyújtott a zord körülmények ellen.

Viselkedjünk felelősségteljesen!

– A rövid szőrű, kistestű kutyák a legveszélyeztetettebbek a téli időszakban. A tév­hittel ellentétben az ebek is felfázhatnak, meghűlhetnek, súlyos esetben pedig tüdőgyulladást kaphatnak, ami az állatok pusztulását eredményezheti – hívta fel a figyelmet dr. Szalai Kata Viktória állatorvos.

– Intenzív havazás, kemény hideg vagy erős szél esetén célszerű őket beengedni egy fészerbe, a garázsba vagy a ház előszobájába. Ha ez a lehetőség nem áll fent, akkor biztosítsunk megfelelő búvóhelyet az állatok számára. Alakítsunk ki egy olyan kutyaólat, ami kellőképpen szigetelt, nem fúj át rajta a szél és nem ázik be! – sorolta a tudnivalókat az állatorvos.

A kutyaház padlója se ­legyen csak a hideg, fagyos föld! Szakértők javasolják, hogy az aljzatra szalmát helyezzünk a különböző tex­tilek és szövet­anyagok helyett. A szalma száraz fekhelyet ­biztosít a kutyáknak, ráadásul melegebb is, mint egy rongy.

– Ne feledkezzünk meg az ivóvízről sem! A téli időszakban könnyen befagyhat a négylábúak elé kihelyezett víz, akárcsak az eléjük tett táplálék – ellenőrizzük rendszeresen ezek fogyaszthatóságát!

Már létezik rá törvény

Bő egy évvel ezelőtt szigorították az állattartással, állatkínzással és az állatok ellen elkövetett kegyetlenkedéssel kapcsolatos törvényt az amerikai Pennsylvania államban, miszerint 0 fok alatt vagy 32 fok felett tilos 30 percnél tovább a szabadban hagyni házi kedvenceinket. Aki megszegi a törvényt, annak súlyos ­következményekkel kell szembenéznie: akár 7 év börtönt és 4 millió forintnak megfelelő bírságot kaphat dollárban.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!