feszültségektől terhes

2019.06.10. 17:04

Elpusztult a francia-amerikai barátság fája

Elpusztult a tölgyfacsemete, amelyet Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök közösen ültetett el a washingtoni Fehér Ház kertjében 2018 áprilisában a két ország barátságának jelképeként.

(FILES) In this file photo taken on April 23, 2018 US President Donald Trump and French President Emmanuel Macron plant a tree watched by Trump's wife Melania and Macron's wife Brigitte on the grounds of the White House in Washington,DC. - The photo of Donald Trump and his French counterpart Emmanuel Macron planting an oak tree in the garden of the White House symbolized the friendship shown by the two leaders. But relations between them have since frayed -- over issues ranging from Iran to trade -- and the tree, a diplomatic source said this week, did not survive. (Photo by JIM WATSON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jim Watson

A kis tölgyfát a francia államfő hozta magával ajándékba annak az észak-franciaországi régiónak az erdejéből, ahol 2000 amerikai tengerészgyalogos esett el az első világháborúban a németek elleni harcban.

A széles nyilvánosság előtt, látványos külsőségek mellett történt faültetés után

a tölgyfacsemetét csaknem azonnal ki is ásták, hogy karanténba helyezzék, miként azt minden, külföldről bevitt „élő organizmussal” megteszik az amerikai törvények alapján.

A tervek szerint Macron tölgyfáját a vesztegzár feloldása után újra elültették volna.

Mint a normandiai partraszállás közelmúltban tartott megemlékezései kapcsán diplomáciai körökből kitudódott,

a kis fa végül soha nem került végleges kiültetésre,

az amerikai fél tájékoztatása szerint a facsemete – talán a feszültségekkel terhes amerikai-francia viszony jeleként – még a karantén idején elpusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!