föld alatti terem

2020.02.20. 12:30

A Romulus-kultusznak szentelt oltár és szarkofág került elő Rómában

A fontos leletek a Forum Romanumon kerültek elő.

Fotós: hemis.fr

A legendás Romulusnak, az örök város alapítójának tiszteletére emelt oltárt és a szarkofágot egy föld alatti teremben (hipogeum) találták meg – közölte Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója hétfőn.

A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll, amely az időszámításunk előtti 6. századból származik.

A különleges leleteket egy évvel azt követően találták, hogy megkezdődtek a területen az ásatások Giacomo Boni velencei régész dokumentumai alapján. Boni a 20. század elején számolt be arról, hogy feltételezhetően létezik egy Romulus tiszteletére létrehozott kultuszhely nem messze a Comitiumtól, a Forum Romanum északnyugati részén lévő törvényhozó népgyűlés helyszínétől.

Virginia Raggi római polgármester a Twitteren rendkívülinek nevezte a leleteket. „Róma újra és újra meglep minket kincseivel” – írta. Több részletet nem árultak el a leletekről: pénteken sajtótájékoztatón fogják bemutatni őket.

A római mitológia szerint az ikerpár, Romulus és Remus alapította Rómát i.e. 753-ban. A mítosz szerint az ikrek a háborúk istene, Mars és Rhea Silvia papnő gyermekei voltak.

Borítókép: Romulus és Remus, a Rómát alapító testvérpár közkeletű ábrázolása az őket szoptató nőstényfarkassal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!