gólyahír

2021.02.13. 10:11

Megszületett az év első gorillabébije a kongói Virunga Nemzeti Parkban

A kihalás fenyegette főemlősök védelme sok emberéletet követel, a park 1925-ös létrehozása óta több mint 200 vadőrt öltek meg orvvadászok.

Megszületett az év első gorillabébije a kongói Virunga Nemzeti Parkban, a kihalás fenyegette hegyi gorillák legjelentősebb élőhelyén, ahol tavaly 17 gorillakölyök jött világra.

A hím gorillabébi a 10 éves Bazirushka kölyke, a Lulengo-család 12. tagja. Az újszülöttre egy rutinellenőrzés során bukkantak vadőrök csütörtökön – közölte a nemzeti park.

A Virunga Nemzeti Parkban él a legnagyobb hegyigorilla-populáció, az ottani szaporulat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy növekvőben van a faj globális populációja.

A kihalás fenyegette főemlősök védelme sok emberéletet követel. Egy hónapja hat vadőrt öltek meg a kongói nemzeti parkban fegyveresek, a hatóságok szerint a Mai-Mai nevű lázadó milícia tagjai. A Virunga Nemzeti Park 1925-ös létrehozása óta több mint 200 vadőrt öltek meg orvvadászok és más fegyveresek.

A hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei), amely a keleti gorilla három alfajának egyike, Közép-Afrikában él két területen, két csoportban, az egyik a Virunga-hegységben négy nemzeti park területén, köztük a Virunga Nemzeti Parkban. A vadon élő hegyi gorillák számát 1000 körülire teszik, ebből több mint 700 él a Virunga Nemzeti Parkban.

A hegyi gorillának hosszabb és sötétebb szőrzete van, mint más gorillafajoknak, így olyan területeken is megél, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyed, így például Virunga-hegység montán erdőiben 2200-4300 méter magasságon. Több időt tölt a talajon, mint bármely más főemlős, lába hasonlít az emberére. Arcán, tenyerén és talpán nincs szőr, az idősebb hímeknek a mellkasa is csupasz.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában