Életstílus

2015.06.10. 16:01

Sokkoló videó a gyógyíthatatlan francia betegről, akinek életben tartásának leállítását engedélyezte az európai bíróság

Párizs, 2015. június 10., szerda (MTI) - Sokkoló videó jelent meg szerdán az interneten arról a hét éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult francia férfiról, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását múlt héten engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Párizs, 2015. június 10., szerda (MTI) - Sokkoló videó jelent meg szerdán az interneten arról a hét éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult francia férfiról, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását múlt héten engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A felvételt a beteg, Vincent Lambert mesterséges életben tartásának leállítását ellenző egyesület tette közzé annak bizonyítására, hogy a férfi nincs is vegetatív állapotban és képes reagálni a környezetéből érkező ingerekre.

Felesége, Rachel Lambert szerint - aki a férfi nyolc testvéréből hattal együtt két éve kéri, hogy állítsák le a mesterséges életben tartást és hagyják Vincent Lambert-t meghalni - "elképedt" a felvétel láttán, amely szerinte "semmilyen új részlettel nem szolgál". "Nem lehet két percben megértetni a férjem állapotát" - mondta a nő.

Eric Kariger, a kezelés leállítását engedélyező orvos szerint a felvétel "intellektuális manipuláció, amely az érzelmekre játszik". "A vegetatív állapotban lévő betegek reagálnak a környezetre, de ez vegetatív válasz" - hangsúlyozta a kezelőorvos.

Vincent Lambert 2008-ban szenvedett autóbalesetet, teljesen lebénult és visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett. Felesége és testvéreinek többsége két éve pereskedik a katolikus szülőkkel a mesterséges életben tartás leállításának engedélyezéséről.

Az internetre feltett és a francia televíziók által is bemutatott két és fél perces felvételen Vincent Lambert félig nyitott szemmel fekszik a kórházi ágyán, amikor egy kéz mobiltelefont tart a füléhez, amelyben az anyja hangját lehet hallani, aki a bíróságon megtámadta az életben tartás leállítását engedélyező orvosi döntést. Később megjelenik a beteg féltestvére, David, aki egész közel hajolva a beteghez, beszél hozzá, miközben az pislog és követi a tekintetével. A felvételt pénteken készítette a Reims-i kórházban Emmanuel Guépin, aki a beteg volt osztálytársaként mutatkozik be a videón, és tagja az életben tartás leállítását ellenző csoportnak.

Ezen napon hagyta jóvá a strasbourgi bíróság a francia államtanács egy évvel ezelőtti döntését, amely egy általuk megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez jóváhagyta a kezelőorvosok diagnózisát és a egy francia közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta - amelyhez a beteg anyja fordult - a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget "hagyják meghalni". A bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte azon óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!