Életstílus

2017.09.11. 08:42

Egyetlen falat is végzetes lehet

Nyíregyháza - A mogyoróallergiásoknál már az is rohamot válthat ki, ha a közelben felbontanak egy zacskóval.

Nyíregyháza - A mogyoróallergiásoknál már az is rohamot válthat ki, ha a közelben felbontanak egy zacskóval.

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a hír, miszerint egy budapesti étteremben lett rosszul még 2014-ben Amy May Shead brit tévés producer, mert bár jelezte, hogy súlyos mogyoróallergiától szenved, valahogy mégis belekerült az ételébe. A rendelt csirkéből egyetlen falatot evett, majd azonnal rohama lett. Az ilyen esetekre nála lévő injekciók sem használtak, és Shead kómába esett. Agya nyolc percen keresztül nem jutott oxigénhez, ami maradandó agykárosodáshoz vezetett.

Az ételallergia ritka

– Sokan gondolják, hogy az ételintolerancia csak egy új elnevezés az ételallergiára, vagy az ételallergia egyik fajtáját nevezzük így, holott a kettő között alapvető különbség van – hívta fel a figyelmet dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos.

– Az ételintolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az allergia által kiváltott tünetekért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az intolerancia krónikus érzékenység bizonyos ételekre, tüneteit pedig az emésztőrendszer okozza. Az ételallergia tehát heveny immunválaszt vált ki, amint egy falat allergizáló ételt elfogyaszt a beteg: az arc, a torok azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat, csalánkiütés, viszketés, hasfájás, hányinger alakulhat ki, nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet. Súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében akár életveszélyt is okozhat. Ételallergia sokkal ritkábban fordul elő, csupán a népesség egy-két százalékát veszélyezteti. Felismerése és gyógyszeres kezelése minden esetben orvosi szaktudást igényel.

– Ételintolerancia esetén a szervezet „nem tűri” bizonyos ételek elfogyasztását és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene – magyarázta kérdésünkre a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa.

– Kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek, súlyosságuk pedig függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség körülbelül negyven százaléka a szenved tőle. A betegség gyógyszeres kezelést nem igényel: a tünetek a megfelelő étrend kialakításával és betartásával általában megszűnnek.

Kellemetlen panaszok

– Az ételintolerancia tünetei között meg kell említeni a sokféle kellemetlen, visszatérő panasz közül az álmatlanságot, a bőrproblémákat (pattanások, viszkető vörös foltok, kiütések), a depressziót, az emésztési zavarokat (hasmenés, puffadás, székrekedés), az ízületi gyulladást, a menstruációs problémákat, a migrént és a súlyproblémákat is.

– Fontos tudni azt is, hogy egyidejűleg többféle panasz is előfordulhat, a tünetek látszólag minden ok nélkül jelentkeznek. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak, de az ételintolerancia immunglobulinG (IgG) ellenanyag-vizsgálattal a vérből kimutatható. A teszt segítségével egy csepp vérből egy órán belül negyvenhat élelmiszer-specifikus IgG pontos, gyors meghatározására nyílik lehetőség – említette dr. Beleznay Gyöngyike.

KM-BM, CsA


Ismerniük kell az összetevőket is

A legsúlyosabb esetekben a mogyoróallergiásoknál már az is rohamot válthat ki, ha a közelben felbontanak egy zacskó mogyorót, éppen ezért az élelmiszer-vállalkozókat – így a vendéglátókat is – jogszabály kötelezi arra, hogy az általuk kínált élelmiszerek allergiát és/vagy intoleranciát okozó összetevőiről pontos információkkal szolgáljanak vendégeiknek. Elsőként ki kell írni, hogy az allergén-információhoz hol tud a vendég hozzájutni. Ez minden vendéglátó számára kötelező. Ha több értékesítőhely van egy-egy üzletben, akkor ezt mindenhol fel kell tüntetni – írja nemrégiben vendéglátósoknak kiadott segédletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ha a vendéglátó tudomást szerez arról, hogy az általa készített, értékesített élelmiszertől megbetegedés vagy annak gyanúja lépett fel, azonnal köteles azt bejelenteni a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!