Életstílus

2018.06.03. 16:25

Az a bizonyos áldott állapot…

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy apró sejtből 40 hét alatt kifejlődő élet. A méhen belüli időszak, a magzati kor meghatározza, mit kapunk az „induláshoz”.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy apró sejtből 40 hét alatt kifejlődő élet. A méhen belüli időszak, a magzati kor meghatározza, mit kapunk az „induláshoz”. A várandósság alatt a baba egészsége érdekében fontos, hogy saját maguk számára teljes értékű életet biztosítsanak a kismamák, amelybe beletartozik fizikai és lelki egészségük gondozása. Gyönyörű és egyben felelősségteljes időszak ez, két ember közötti erős kötelék. A köldökzsinór levegőt, táplálékot nyújt a jövevény számára, s egyszerre érzékelik a külvilág zaját, élik át érzelmi hatásait.

Útravaló az élethez

Az orvostudomány kiemelt jelentőséget tulajdonít ennek a periódusnak, amellett, hogy specifikus vizsgálatokkal kiszűrik a magzati fejlődési rendellenességeket, a születésünk után kialakuló betegségek okát egészen a méhen belüli életig visszavezetik.

A 280 nap első harmadában alakul ki a szív, az agyvelő, az idegrendszer; a két hónapos magzat mindössze 4 cm, s lassan megmozdul. – Ebben az időszakban a legsérülékenyebb a baba, ezért semmilyen káros anyagnak: gyógyszerek, nikotin, alkohol és vegyszerek nem szabad kitenni – hangsúlyozta Tóth Katalin védőnő, ugyanis a 9 hónap alatt ők őrzik a kismamák, s a születendő gyermekük egészségét. – Ideális esetben a gyermekvállalásra készül a család, a nők egy része fizikailag is „edzi” magát, ráhangolódik a gyerekvárásra; vitaminokat szed, ha dohányos, leteszi a cigarettát. Az élvezeti szerekre a stoptáblaszabály érvényes: nincs olyan, hogy napi 1-2 szál cigi, vagy egy kevés alkohol belefér – mondta a szakember, s máris tovább fejtegette az okot: egy pohár szeszes ital is okozhat károkat a magzat fejlődésében, ugyanis annak ellenére, hogy a méhlepény valamennyi káros anyagot meg tud szűrni, de minden, ami a kismama szervezetébe bejut, a magzat szervezetét is eléri. – Inkább a bevitt táp­anyagokra koncentráljon a kismama – tért rá a táplálkozási tanácsokra Tóth Katalin. – Régi mondás, hogy nem kell két ember helyett enni, a nagyobb adagok nem jelentenek bővebb tápanyag- és vitaminbevitelt, viszont garantáltan súlygyarapodáshoz vezetnek. Az indulástól számított 10 százalék természetes, amiatt nem kell aggódni.

Vitaminokat naponta!

– A kismamának nagy mennyiségű fehérjére van szüksége, hiszen rengeteg energiát követel a magzat fejlődése. Ezen túl a vitaminoknak legalább másfélszerese, az ásványi anyagok és nyomelemek közül a kalciumnak, magnéziumnak és a folsavnak sokszorosa kívánatos a terhesség alatt. A kalcium a csontokért felelős, a folsav a vérképzést biztosítja. – Az étkezés legyen változatos, sószegény és a cukor fogyasztása mérsékelt. A terhességi diabétesz speciális diétát kíván, dietetikus munkatársaink segítségével az étrend könnyen összeállítható.

Fitten a szülőszobán

– A sport életem része, örökmozgó vagyok, s amikor teherbe estem, valami megmagyarázhatatlan módon még inkább kedvem volt róni a köröket – mondta Kulimár Gabriella, aki első gyermekét szeptember elejére várja. A mama és a baba jól van, teljesen egészségesek, ezt bizonyítják az orvosi kontrollok. – Szerencsésnek tartom magam, hiszen sokakkal ellentétben, nálam kimaradtak a fáradtsággal, hányingerrel induló reggelek, erőm teljében vagyok. Az orvosom javaslatára szülésig már egy „könnyebb üzemmódra” kapcsolok, jógázni iratkoztam be – mesélte a kismama, s jegyezte meg viccesen : „az legalább oldja a várakozással teli izgalmakat.”

– A várandósság nem betegség! Sportolni lehet, mozgásformát ne váltson a kismama, a súlyzós edzést mellőzni kell. Ártalmas a légzésre, rekeszizomra, a méhszalagokra. Az úszást a fertőzésveszély miatt nem szoktam ajánlani, a meleg vízben az alhasi vérbőség koraszüléshez is vezethet – folytatta az életmódtanácsokat Tóth Katalin, és kiemelte, hogy a pihenés, a jó alvásminőség a mama-baba érdeke.

– A kismamák érzik meddig bírnak bejárni munkahelyükre, kerüljék a stresszt. Ha tehetik, a hetedik hónapban már csak az előttük álló „jövőjükre” koncentráljanak.

KO


Lelki hullámvasút

Az első trimeszterben jellemző:

A fáradtság, aluszékonyság, a napi rutin is nehezen megy. Feltűnően izgatottabb, idegesebb, feszültebb lehet a kismama.

A teljes kilenc hónap alatt:

Nyomott hangulat, rosszkedv, befelé fordulás a depresszió előjele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!