Életstílus

2019.02.05. 12:15

Bőrünk is megérzi a téli hideget

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A száraz bőr leggyakoribb tünete a durva tapintású és feszülő bőrfelszín, amely gyakran viszket és hámlik is.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A száraz bőr leggyakoribb tünete a durva tapintású és feszülő bőrfelszín, amely gyakran viszket és hámlik is.

A bőr testünk védőpajzsa, egy-két négyzetméternyi felületével. Télen elsősorban a hideg időjárástól óvja meg szervezetünket. Ilyenkor anyagcseréje, ezáltal a faggyú- és verejtékmirigyek termelése is lassul, így a bőr elsődleges védelmi vonalának számító hidro-lipid réteg is gyengül, és a felhám különösen védtelenné válik az időjárás hatásaival szemben. Hogyan óvjuk meg testünk védőburkának az egészségét? Dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász főorvost kérdeztük.

Krémezni, olajozni, hidratálni

– A bőrápolás elhanyagolása télen sokkal jobban kiütközik, észrevehetőbb, mint más évszakban. Az időjárás a bőr védőfunkcióját támadja meg, a testszövetnek az lenne a dolga, hogy a szervezeten kívül tartsa az idegen anyagokat, megtartsa a nedvességet. Ellenben, megfelelő ápolás és folyadékfogyasztás híján elkezd kiszáradni – említette a legfőbb problémát a bőrgyógyász.

– A bőrelváltozások leghamarabb az arcon, a kezeken, a ruhával fedetlen részeken mutatkoznak, de a combok alsó részén is megjelennek. Az arcon a védőréteg sokkal vékonyabb, mint máshol, s folyamatosan ki van téve a környezet különböző behatásainak, így jobban kiszárad. Elég, ha arra gondolunk, hogy a kisgyerekek arca öt perc alatt képes kipirulni és érdessé válni a mínuszokban.

Azok, akik gyakran járnak síelni, szánkózni, jól ismerik az úgynevezett cold krémeket, ezeket a hideg, szeles időjárásban a kicsikre is fel lehet vinni. Érdekes, hideg érzetet keltenek, de a kicserepesedett bőrfelszínt az általában víz, viasz, alkohol és valamilyen olaj keverékéből álló krém hamar helyrehozza.

Vissza normál üzemmódba

– Amikor egy igen szenzitív bőrtípusú levetkőzik, olyan, mintha a testéről „liszt peregne le”, annyira ki tud száradni a ruhával borított testfelszín is. Nekik különösen érdemes megelőzni ezt az állapotot, amely egyes esetekben gyulladásokhoz (ekcéma, atópiás bőrgyulladás) is vezethet. A rendszeres testápoláshoz hozzátartoznak a védő-, ápolókrémek, amelyek között vannak különbségek – tette hozzá a bőrgyógyász.

– Nem állítom, hogy mindig a drágább készítmény a hatásosabb, de tény, hogy azokat ajánljuk, amelyekben nincs – vagy csak kevés – az illatanyag és az adalék, ezek általában a magasabb árkategóriákba tartoznak. Tartósítószer mindegyikben van, de fontos, hogy ne okozzon allergiát, hiszen naponta kell használni: lehetőség szerint néhány perces zuhanyzás után alig nedves, nyirkos bőrön, a jobb felszívódás miatt.

A hidratáló és zsírozó kozmetikumok visszaállítják a bőr egészséges védőrétegét, és meg is erősítik azt. Télen ugyanez vonatkozik a kezekre is.

Lényeges az is, hogy vékony rétegben, és inkább többször vigyük fel a krémeket – ajánlotta dr. Szondy Györgyi. Megtudtuk, hogy a dermokozmetikumok a klinikai teszteken „jelesre vizsgáztak”, nem tartalmaznak felesleges tartósítószereket, illatokat, ízesítéseket. Orvosi kozmetikumok, amelyek a bőr tisztítására, védelmére és egészségének megőrzésére alkalmasak.

A bőrhibák helyreállítása

Télen érdemes megszabadulni a kisebb-nagyobb pigmentproblémáktól is. – A bőr szépségét visszaállító esztétikai beavatkozások során a bőr felső rétegeit különböző módszerekkel eltávolítjuk, vele az egyenetlenségeket, színeltéréseket.

Ekkor sérül a bőrünk védekezőrendszere, a napfény hatására könnyen kialakulhatnak pigmentfoltok. Ez az oka, hogy ezeket a beavatkozásokat (különféle hámlasztásos kezelések) télen érdemes elvégeztetni, ilyenkor kevesebb a napfény, de ennek ellenére is fontos a fényvédelem a kikandikáló napsugarak ellen, a szoláriumokat pedig szigorúan kerülni kell.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!