Ország-világ

2021.01.05. 17:10

Íme a leggyakoribb kérdések és válaszok a Pfizer-BioNTech vakcinájáról

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina. Ezzel a vakcinával kezdődött meg az egészségügyi dolgozók oltása. A vakcináról leggyakoribb kérdéseket és válaszokat gyűjtötte össze a koronavírus tájékoztató oldal, amit itt olvashat.

Budapest, 2021. január 5. Megkapja egy dolgozó a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védõoltást a fõvárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

Comirnaty vakcina összetétele

A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz.

Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Kinél alkalmazható a védőoltás?

A Comirnaty 16 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Okoz –e betegséget a vakcina?

Mivel a Comirnaty nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19-betegséget.

Hány adag szükséges a védettséghez?

2 adag, 21 nap különbséggel. A védettség a második adag után kb. a 7. napon alakul ki

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Felcserélhetőség

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal.

Kaphat-e oltást aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel.

Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

Beadható-e együtt másik védőoltással?

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 4 hetes időközzel kapható.

Várandósság

Várandósság alatt az oltás nem ajánlott. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

Szoptatás

Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

Hogyan történik az oltás?

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az egészségügyi dolgozók számára kijelölt kórházi oltópontok IDE kattintva tekinthetők meg.

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és megvizsgálja. Az oltás beadásáról minden esetben az oltóorvos dönt.

Az oltás ellenjavallatai

 • Akut lázas betegség
 • A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
 • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció
 • Várandósság
 • Az oltás után kialakulhatnak mellékhatások (oltási reakciók)?

  Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos is fel fogja hívni a figyelmet.

  Milyen mellékhatások (oltási reakciók) várhatóak?

  Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

  Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

  Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

  A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

  Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

  Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek és a nemzeti Népegészségügyi Központnak is.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!