Foci Vb 2022

2022.12.19. 11:07

Messi legendává, Mbappé hőssé vált

Mbappé mesterhármasa kevés volt, harminchat évvel a legutóbbi diadala után Argentína lett a világbajnok.

A világbajnokság két kiemelkedő játékosa: Kylian Mbappé és Lionel Messi

Fotó: AFP

Mint ismert, Argentína hihetetlen izgalmak és fordulatok után győzte le Franciaországot a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Kissé furcsa tornán vagyunk túl, mondhatjuk úgy is, hogy összehasonlíthatatlanon, hisz ezt egyedülálló módon télen rendezték. Az arab világ lehetőséget kapott arra, hogy vendégül lássa a világot, mégpedig egy közös szenvedély, a labdarúgás okán. Ezzel pedig élni is tudott, fenomenális finálét láthattunk, melynek során a sport újra győzelmet aratott! 

A tornán rengeteg korábbi rekord megdőlt, összesen 172 gól született, az 1998-as, franciaországi és a 2014-es, brazíliai vb-n egyaránt 171 találatnak tapsolhattak a nézők, ezt szárnyalta túl eggyel a közel-keleti viadal. Meccsenként 2.69 gól esett, ami csak egy hajszállal maradt el az 1994-es egyesült államokbeli  2.71-es átlagtól. A nézőszámokat tekintve pedig az örökrangsor második helyét szerezte meg, ugyanis átlagosan 53 191-en – összességében pedig 3 404 252-en – voltak kíváncsian a helyszínen a mérkőzésekre.

Messi: Isten lába!

Nem meglepő, hogy az aranyérmes argentin válogatott kapitánya, Lionel Messi kapta a vb legjobb játékosának járó Aranylabdát a döntő után. A klasszis 26. alkalommal lépett pályára világbajnoki mérkőzésen, megelőzve ezzel Lothar Matthäust. A hétszeres aranylabdás elsőként a történelemben egy vb csoportkörében, a nyolcaddöntőjében, a negyeddöntőjében, az elődöntőjében és a döntőjében is szerzett gólt. 

– Nyilvánvalóan ilyen befejezést álmodtam a karrieremnek, nem is akarhatnék szebbet. Istennek hála, minden megadott nekem. Nem akármilyen élmény lenne így lezárni. Mert ezek után mi jöhet még? Nyertem Copa Américát, világbajnokságot, utóbbit szinte az utolsó pillanatban. Imádom a futballt, örülök, hogy ez a mesterségem. Nagyon jól érzem magam a válogatottban, remek a társaság, úgyhogy szeretnék még néhány mérkőzésen világbajnokként is pályára lépni – nyilatkozta a lefújást követően Messi, eloszlatva azokat a pletykákat, miszerint a világbajnoki trófea megszerzését követően azonnal visszavonul a válogatottól.

Fel a fejjel Mbappé!

Kylian Mbappé mesterhármast szerzett a fináléban, a torna egészét pedig nyolc góllal zárta, ezzel kiérdemelve a gólkirályi címet. Sokak szerint a teljesítménye még Messiét is túlszárnyalta, így talán ő lett a vb legszomorúbb játékosa.

– Nagyon szépen visszajött a csapat vert állásból, egy-két perccel a vége előtt meccslabdánk volt. Tizenegyesekkel kikaptunk ugyan, de ez az ezüstérem még így is a francia futball győzelme. Magas szinten futballoztunk, remek csapatunk van, amely még mindig nagyon fiatal. Kylian Mbappé kiemelkedő labdarúgó, gyors és erős játékos. Ő a jövő, de igazából már a jelen embere – gratulált övéinek Noel Le Graët, a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke.

Folytatás 2026-ban, amikor az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen lesz a házigazdája annak a tornának, amelyen először vehet majd részt negyvennyolc csapat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!