Hajdú-Bihar

2011.03.24. 11:02

Bartók- és Kodály-művek, nemzeti együtteseinktől

<p>Debrecen - Bartók Első szvit nagyzenekarra (op. 3.) című műve, valamint Kodály Kállai kettőse és Budavári Te Deuma csendül fel a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. bérletsorozatának következő estjén, március 26-án a Bartók Teremben.</p>

A 19.30-tól kezdődő koncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar tolmácsolásában hallhatjuk a műveket. Szólót énekel: Bazsinka Zsuzsanna, Schöck Atala, Juhász Tamás, Cser Péter, vezényel: Kocsis Zoltán – tudatta dr. Varga Péterné, a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. irodavezetője.

 

A zenéhez a tánc is hozzátartozott

 

Bartók I. szvitje sokat ígérő fiatalkori kompozíció 1905-ből, mely időszakban Liszt Ferenc, Erdel Ferenc és Mosonyi Mihály magyar későromantikája, Richard Strauss merész és divatos hangja hatottak a szerzőre – ismerteti a műsorfüzet.
A Kállai kettős dallamát Kodály 1926-ban jegyezte le, de mivel a zenéhez a tánc is hozzátartozott, ennek lejegyzését is megvárta, mielőtt a végleges megfogalmazás 1950-ben az alakuló Állami Népi Együttes számára elkészült.


A Budavári Te Deumot 1936. szeptember 2-án, Budavár törököktől való visszafoglalásának 250. évfordulóján mutatták be a Mátyás-templomban. A négy szólóhangra, vegyeskarra, orgonára és zenekarra írt mű jellegét, súlyát, méreteit tekintve a Psalmus Hungaricus „testvérpárja” – olvasható az ajánlóban. HBN

INFO
További tudnivalók, jegyvásárlás a Filharmónia irodájában: 4024 Debrecen, Vár u. 10/c. 1. em. 3. Tel/Fax: 52/314-139.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!