Hajdú-Bihar

2012.01.16. 16:45

Új helyen a Medgyessy Terem Debrecenben

Debrecen - Mint laikus, idős ember, változatlanul művészetpártoló érzelmekkel fogom felkeresni új helyén is a Medgyessy Termet, mely évtizedek óta  vezető galériája szülővárosomnak. Nagyon sokan nosztalgiával gondolhatunk az értékes kiállításokra – épp ezért fogunk a Batthyány utcára is elsétálni!

Debrecen - Mint laikus, idős ember, változatlanul művészetpártoló érzelmekkel fogom felkeresni új helyén is a Medgyessy Termet, mely évtizedek óta  vezető galériája szülővárosomnak. Nagyon sokan nosztalgiával gondolhatunk az értékes kiállításokra – épp ezért fogunk a Batthyány utcára is elsétálni!De érdekelne, hogy vajon a város képzőművészetében jártas személyek megtettek-e mindent annak érdekében, hogy a Medgyessy Termet ne egy mellékutcába száműzzék? Egyébként engem a főutca páros és páratlan oldalán az üresen tátongó, „Kiadó-Eladó” táblával ellátott üzlethelyiségek zavarnak.

Sajnálatos, hogy bármennyire is közel álltak hozzám még a régmúltban is a Medgyessy Terem kiállításai, sohasem volt lehetőségem milliós értékű alkotásokat venni. A válság sok mindenbe beleszólt, oka lehet annak is, hogy – szerintem – a kiállítóteremben inkább az iparművészeti tárgyak kerültek előtérbe, bár ezeket is meg lehetett csodálni!

Úgy vélem, a Medgyessy Terem nem tűnik el, megtalálható lesz mindenki számára, akinek szívében Debrecen város „szívével” együtt él tovább. A Batthyány utca, amit sok költséggel a város sétálóutcává alakított, megfelelő hely a Medgyessy Terem számára is.

Közel van a Szent Anna templom, ahová sokan a Batthyány utcán át jutnak el. Itt van az 1835-1861-ig működő színház helyét megjelölő márványtábla, a műemlék jellegű galéria és számos üzlet. Megtalálható dr. Berze Nagy János (1879-1946) néprajztudós volt lakhelyének emléktáblája és még egy márványtábla Gróf Batthyány Lajos (1807-1849) emlékére-

Nem hiszem, hogy a Batthyány sétálóutcába átköltöztetett Medgyessy Teremmel „csak egy újabb hely tűnik el a főutcáról” (Napló, január 10.), hanem a Batthyány sétálóutca még patinánsabbá, látogatottabbá tétetle valósul meg! A Batthyány utcában egyetlen üres, tátongó üzlet sem fogja a Medgyessy Terem értékét csökkenteni!

Ott ugyanaz a néhány másodpercnyi gyönyörködtető érzés – még ha a kirakatokon keresztül is – gazdagíthatja, gyönyörködtetheti az érdeklődők és értékelők lelkét, hiszen ez egy nyugalmas sétálóutca, és nem a Piac utcán rohanó emberek, biciklisták tömege!

Major Józsefné,

Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!