Hajdú-Bihar

2012.10.22. 11:27

75 évesen még tanít a bodaszőlői Tibi bácsi

A születésnapi asztaltól is elsietett Németi Tibor tanár úr, hogy tanítványait elindíthassa, mint annyiszor a 40. Rajkai nemzetközi futóeseményen.

A születésnapi asztaltól is elsietett Németi Tibor tanár úr, hogy tanítványait elindíthassa, mint annyiszor a 40. Rajkai nemzetközi futóeseményen.

Az ismert szakember ötven éve szerzett diplomát a Testnevelési Egyetemen, tehát megszakítás nélkül fél évszázada szolgálja a testnevelés ügyét. Derecskén kezdte tanári pályáját, ahol rövid időn belül fellendítette a torna sportágat, annyira, hogy hét éven keresztül nem találtak legyőzőre lányai az országos úttörő olimpiákon. Innen Debrecenbe vezetett az útja, ahol már szakfelügyelőként segítette kollégáit a minőségi munka irányába. Tanított, szervezett, irányított, amolyan örök mozgó mentalitását sok szervezet igényelte. Nem csoda, hogy a Magyar Diáksport Szövetség is alapító tagjaként tartott számot kiterjedt tapasztalatára.

Nyugdíjasként sem tudott „nyugodni”, elfogadta a bodaszőlői általános iskola meghívását, és megkezdte diákjai testi nevelését. Ezek a gyerekek, ha tanáruk nem lenne olyan agilis, talán még tornatermet, vagy atlétikai pályát sem láttak volna közelről, hiszen az 1500 lakosú település alig 200 diákjának csak az erdő nyújt sportolási lehetőséget. Ráadásul a tanulók 75 százaléka halmozottan hátrányos helyzetben él, és támogatók nélkül, saját erőből nem lennének képesek versenyekre utazni. Pedig tehetségek mindenütt vannak, és ha ezt képes kihozni belőlük egy képzett szakember, megállhatják helyüket a legjobbak között is.

A bodaszőlői diákok kétszer szereztek bajnoki címet a kisiskolák országos versenyén. Legeredményesebb tanulójuk, az országos mezei futóverseny bronzérmesének, Pipó Zsanettnek példája ösztönözte társait a kitartóbb edzésmunkára, a megmérettetések vállalására.

Németi Tibor vezényletével 50-200 gyerek vesz részt alkalmanként a megyei futóalkalmakon, és korosztályukban helyet követelnek maguknak a dobogó valamelyik fokán, sokszor megelőzve jobb körülmények között gyakorló társaikat is.

Az odaadó, eredményes munkára felfigyelve, 2012-ben bitumenes pályát avattak Bodaszőlőn. – Ennek eredményét már nem én fogom élvezni – mondja kissé szomorkásan az ünnepelt. Ám egy morzsáját még biztosan, mert ha önszántából nem teszi polcra tanári sípját, a vezetés biztosan nem küldi el, mert férfi tanerőként és szakemberként is ragaszkodnak munkájához.

Boldog születésnapot, és további aktív éveket kívánunk, kedves Németi tanár úr!

 

Fotó: Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!