Hajdú-Bihar

2013.01.22. 13:19

Észak-Magyarország kincsei között

Az ország tájképileg legváltozatosabb nagytája télen a síelés, nyáron a kirándulás, az esztendő egészében a gyógy- és termálfürdőzés hazája.

Az ország tájképileg legváltozatosabb nagytája télen a síelés, nyáron a kirándulás, az esztendő egészében a gyógy- és termálfürdőzés hazája.

Észak-Magyarország - Mindemellett történelmi-, kultúrtörténeti emlékekben is igen gazdag a tájegység. Középkori várromok, templomok, árnyat adó erdők, csobogó patakok, friss vizű források, erdős völgyek, több száz éves borospincék, hazánk legmagasabb hegységei, hatalmas sziklái, csodálatos barlangjai fogadják a kirándulókat. Csodálatos, vadromantikus táj képe tárul elénk a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra, a Bükk, és a Zempléni-hegység tetejéről.

És ha már idáig feljutottunk, újabb nagy lépés lehet a csúcsok csúcsa, hazánk legmagasabb hegycsúcsának, az 1014 méter magas Kékestetőnek a meghódítása! A hegyek közt fekvő dombságok és medencék kiváló alkalmat nyújtanak a pihenésre, erőgyűjtésre. A hegymászáson kívül még számos kihívó kalandban lehet része minden elszánt turistának! Felejthetetlen élményt kínál a sziklamászás, a barlangászat, és a sárkányrepülés. A régió hazánk leggazdagabb barlanglelő vidéke, területén több ezer barlangot ismerünk. A legjelentősebbek az ország legmélyebb barlangja, az István-lápi barlang, a lillafüredi Szent-István- és az Anna-barlang, az Aggteleki cseppkőbarlang, valamint az úgynevezett "ősemberbarlangok" a Subalyuk, az Istállós-kői-barlang és a Szeleta-barlang.

Észak-Magyarországon az Aggteleki Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park óvja a vidék gazdag növény- és állatvilágát. Az Aggteleki Nemzeti Park foglalja magába Európa legnagyobb barlangrendszerét, az Aggteleki cseppkőbarlangot, valamint legféltettebb kincsét, a Baradla-Dominca-barlangrendszert. A nemzeti park nyújt menedéket a fokozottan védett foltos szalamandrának, az ország legritkább madarának, a vízirigónak, vagy a hazánkban egyedül itt tenyésztett hucul ménesnek.

A táj népművészete rendkívül gazdag. Hollókő palóc népi építkezése egész Magyarországon egyedülálló. A palóc hímzések híre ezreket vonz a kicsiny faluba. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a gyönyörű hollóházi porcelánokról, és a vidéken ma is élő matyó népviseletéről (Mezőkövesd, Tard, Szentistván) sem!

Ezt a mesés birodalmat felfedezni nem könnyű feladat, de a fáradságot mindenképpen megéri. Ha utunk során megszomjaznánk, keressük a vidék híres szomjoltóit, a parádi gyógyvizet, és a fenséges ízű tokaji aszút! A régió ősidők óta csalogatja vidékére az embereket. Erre utalnak az ipolytarnóci ősmaradványok, melyek a világ leggazdagabb harmadkori lábnyomos lelőhelyévé tették a települést.

Gyógyfürdők a termálvonalon

Van aki a pihentető, gyógyhatású fürdőket részesíti előnyben. Ezek többségét télen is felkereshetjük. Eger, Bogács, és

Bükkszék csodálatos termálfürdői gyógyírt jelentenek testünknek, lelkünknek egyaránt. Egerszalók Európában egyedülálló fürdőjével, wellness szolgáltatásaival évről évre mind több látogatót vonz. Érdemes még felkeresnünk az egyedi miskolc-tapolcai barlangfürdőt, valamint a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt. A Zsóry-fürdő Magyarország legnagyobb területén fekvő fürdője, gyógyhatását tekintve pedig szintén előkelő helyet foglal el a hazai gyógyfürdők között. (Országosan az első három fürdő közt található!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!