Hajdú-Bihar

2013.02.12. 07:57

Érdekességek a mai napról - Február 12.

Húshagyó kedd a farsang utolsó napja. Elterjedt szokás a telet jelképező szalmabábu elpusztítása, elégetése vagy vízbe fojtása. Nálunk egyes vidékeken a bábu neve kisze, kisze. A mulatságok és a böjti időszak találkozásának jellegzetes népi játéka Konc vajda és Cibere vajda, a farsang és a böjt tréfás háborúsága volt.

Húshagyó kedd a farsang utolsó napja. Elterjedt szokás a telet jelképező szalmabábu elpusztítása, elégetése vagy vízbe fojtása. Nálunk egyes vidékeken a bábu neve kisze, kisze. A mulatságok és a böjti időszak találkozásának jellegzetes népi játéka Konc vajda és Cibere vajda, a farsang és a böjt tréfás háborúsága volt. A húshagyó keddi játék szereplői szalmabábok. A legyőzött Ciberét végigvitték a falun, elégették, vízbe vetették, vagy keresztüldobták a templom kerítésén, hogy elűzzék a betegséget, az éhséget. A farsang a vidámság, gyermekek jelmezes felvonulása, bulik, elegáns, hagyományőrző bálok ideje, ami a megtisztulást, a böjtöt előzi meg. A bálok ősi szokások leképezései: a télűző, tavaszköszöntő népi mulatságoké, alakoskodásoké, amelyek gyökere a pogány termékenységvarázsló szokásokból táplálkozik.

Sokáig üldözte is az egyház az "istentelenségeket", ám azután átengedte ezt az időszakot a vidámságnak. A farsangi fánk benyomott közepe valójában egyértelmű szexuális, termékenységvarázsló jelentéssel bírt. Az alakoskodásnak is célja volt: elűzni a telet, hogy jöhessen végre a termékeny tavasz, megtéveszteni a gonosz, ártó szellemeket, így biztosítani a kellő szaporulatot embernek, állatnak, növénynek.

62 éve halt meg Bajor Gizi színésznő. Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja. Kitűnően játszott klasszikus és modern darabokban, drámákban, vígjátékokban. A művésznő budai villájában Gobbi Hilda létesített Színészmúzeumot. Ismertebb filmjei a Rongyosok és A szűz és a gödölye.

209 éve halt meg Immanuel Kant német filozófus. Legismertebb munkája 1781-ben jelent meg "A tiszta ész kritikája" címmel, mely a filozófia klasszikus alkotása. Gondolkodásmódja nagy befolyással volt az őt követő filozófiai irányzatokra.

204 éve született Charles Robert Darwin angol természettudós, a természetes kiválasztódás elméletének megalkotója. 1859-ben jelent meg fő műve: "A fajok eredete" ("On the Origin of Species"), 1871-ben pedig "Az ember származása" ("The Descent of Man"), amelyben az embert egy - akkor még ismeretlen - közös ősmajomtól származtatta. Munkái ellen hatalmas támadásokat kellett megélnie, a fejlődéselmélet megosztotta a gondolkodó tudósokat. Akik a teremtéselméletben hisznek, sok olyan pontot találtak Darwin munkáiban, ami őket igazolja. A környezetváltozás hatására bekövetkezett változások igazolják Darwint abban, hogy az élővilág egy környezeti változásra válaszul maga is változik, ha ez a túlélő képességet javítja.

110 éve született Rideg Sándor író (Indul a bakterház).

83 éves lehetne a mai napon Soós Imre színész (Körhinta Liliomfi). 1952-ben a debreceni Csokonai Színházban kezdte pályáját, majd a Madách Színházhoz szerződött s itt játszott korai tragikus haláláig. Már főiskolás korában filmezett. Igazi sikereket a filmszerepek - Körhinta, Lúdas Matyi - hoztak számára. A kor kultúrpolitikája nagyon kedvelte, és a mozi nézők körében is osztatlan népszerűségnek örvendhetett a tiszta mosolya, fiatalsága, őszinte hiteles haragja. Máig nem tisztázott ok miatt önkezével vetett véget életének.

12 éve a NEAR Shoemaker leszállt az Eros kisbolygón. Ennek a technikai eseménynek a jelentőségét egyszerű ember számára igen nehéz leírni, volt valaki, aki úgy hasonlította a dolgot, mintha egy tűvel akarnánk a másik szobában fel-feldobott céltáblába beletalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!