Hajdú-Bihar

2013.02.05. 17:30

Hol késik a rekonstrukció?

Debrecen - A Fényes udvari piac felújításáért tartott demonstrációt a Demokratikus Koalíció (DK) Hajdú-Bihar 2. választókerületi szervezete kedden.

Debrecen - A Fényes udvari piac felújításáért tartott demonstrációt a Demokratikus Koalíció (DK) Hajdú-Bihar 2. választókerületi szervezete kedden. Mint azt Jónás Judit, a szervezet elnöke elmondta, az ígéretekkel ellentétben nem épült új piac, s a lakótelepi problémák az elmúlt tíz évben nem változtak sőt, csak tovább romlottak. – A piac többek között beázik, nincs megfelelő világítás, nem adottak a higiéniai feltételek, mivel nincs mosdó, ezért az árusoknak az üzletekbe és a patikába kell bekérezkedniük. Szeretnénk, ha megépülne a már korábban bemutatott látványtervek alapján az új létesítmény, melynek köszönhetően új munkahelyek jöhetnének létre, és javulna a megélhetés – fogalmazott Jónás Judit.

Csetlés-botlás

Dr. Keresztes Eszter fél évszázada él a Dobozi lakótelepen, s mint mondta a probléma rendszeresen terítéken van. Borzasztó a járda minősége, sokszor megbotlanak rajta a vásárlók, emellett a folyamatos beázás is aggasztó. Szeretnénk egy élhető, jó piacot – fűzte hozzá. Varga József, ugyancsak Fényes udvari lakos felháborodva mondta el, hogy a Debreceni Közterület-felügyelet emberei nem ellenőrzik megfelelően a területet, aminek a következtében a kereskedők szabadon szemetelnek, illetve elfoglalják a közlekedési útvonalat és tetszésüknek megfelelően helyezik ide-oda az elárusító asztalokat. – Ezt bátran meg is tehetik, mivel rendezési terv sem készült a piacról. Az asztalok előre húzása és a nemrég üzletek elé épített fellépők következtében a gyalogos járda 3 méterrel keskenyebb lett, ami miatt többen is szenvedtek kisebb baleseteket – tette hozzá.

Tulajdonosokkal egyezkednek

A DK elnöke nyílt levélben kérdezte meg, miért nem épült meg a piac. Pajna Zoltán alpolgármester indoklása szerint a piac körüli társasházak tulajdonosaitól és résztulajdonosaitól nem kapnak beleegyezést. Jámbor Ferenc debreceni 3-as számú választókerület egyéni képviselőjének véleménye szerint pedig csak pályázati pénzforrásokból lehetne megvalósítani, ám erre jelenleg nincs lehetőség.

Szerkesztőségünk az üggyel kapcsolatban megkereste a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályát, melynek tájékoztatása szerint az önkormányzat által működtetett kispiac rekonstrukciójának, felújításának egyik alapvető feltétele a tulajdonviszonyok rendezése. Ennek érdekében az önkormányzat 2007-től kezdve folyamatosan egyeztetett a Víztorony utca 9-11-13. alatti társasház tulajdonosaival és elkészítette az erre vonatkozó szerződés tervezetét.

Az aláírást követően lett volna lehetőség a társasház alapító okiratának módosítására. Az önkormányzat többször felkérte a közös képviselőt és az érintett tulajdonostársakat a hivatal által, az önkormányzat költségére elkészített változási vázrajz, valamint tulajdonjog-rendező okirat véleményezésére, illetve az ahhoz szükséges adatok szolgáltatására. Együttműködési készséget azonban nem tapasztalt. A kispiac rekonstrukciója a tulajdonviszonyok rendezése nélkül nem történhet meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!