Hajdú-Bihar

2013.02.21. 14:58

Továbbra is terjed az influenza

Budapest, Debrecen - Becslések szerint a lakosság 0,3 százaléka fordult orvoshoz influenzás tünetekkel a 7. héten. Az influenzavírusok cirkulációja tovább erősödött, az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (39).

Budapest, Debrecen - Becslések szerint a lakosság 0,3 százaléka fordult orvoshoz influenzás tünetekkel a 7. héten. Az influenzavírusok cirkulációja tovább erősödött, az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (39). Az influenzavírusok mellett fokozódott a légúti óriássejtes vírus (RSV) cirkulációja is - olvasható az OEK Járványügyi osztályának közleményében.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint február 11-17. között 32 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, ez 38 százalékkal több mint az előző héten regisztrált betegek száma (23 300). Mint írják, valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Baranya, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében volt a legmagasabb, Zala, Csongrád és Veszprém megyében pedig a legalacsonyabb. Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága.

Az orvosnál megjelent betegek életkor szerinti megoszlása a 7. héten

- 33 % gyermek korú.

- 38 % 15-34 éves fiatal felnőtt.

- 22,1 % 35-59 éves korosztály.

- 6,6 % 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedéseket Budapesten (11), továbbá Baranya (7), Bács-Kiskun (3), Hajdú-Bihar (1), Heves (1), Komárom-Esztergom (1), Nógrád (4), Pest (7), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3), és Zala (1) megyében diagnosztizáltak. Az OEK Légúti vírus osztályára a hetedik naptári héten 105 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Harminckilenc esetben igazolták az influenzavírusok (34 influenza A és 5 influenza B) és 17 esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét.

Óvodákban, iskolákban halmozódott

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 7. héten 14 jelentés érkezett. A járványok közül nyolc óvodában, öt általános iskolában és egy időkorúak otthonában fordult elő. A járványokat nyolc területről jelentették (Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megye).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!