Hajdú-Bihar

2013.02.18. 17:46

Új nem épül, kettőt felújítanak

Hajdú-Bihar - Tizenegymilliárd forintos uniós támogatásból 22 új mentőállomást épít és hatvanat felújít az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), továbbá kétszáz korszerű mentőautót is vásárol. Megyénkben két mentőállomást érint az országos fejlesztés.

Hajdú-Bihar - Tizenegymilliárd forintos uniós támogatásból 22 új mentőállomást épít és hatvanat felújít az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), továbbá kétszáz korszerű mentőautót is vásárol. Megyénkben két mentőállomást érint az országos fejlesztés.Hajdú-Bihar megyében új állomás nem épül, kettőt viszont felújítanak – tudtuk meg az OMSZ programirodájától.

– A debreceni és a püspökladányi állomások dinamizálása van tervbe véve, vagyis az állomásokat nem egyszerűen felújítani fogjuk, hanem fejleszteni is. Olyan építészeti munkálatokat fogunk elvégezni, amelyek egyrészről segítik segélyhívás esetén a minél gyorsabb kivonulást, mint például az új garázskapuk és motoros kapuk beszerelése, másrészről hatékonyabbá teszik az állomás fenntartását, így a fűtésrendszer korszerűsítés, nyílászárók cseréje is megtörténik.

A munkálatokra fordított összegek állomásonként változnak annak tükrében, hogy melyik állomáson milyen fejlesztésekre van szükség – részletezte Kisanyik Tímea, az OMSZ-Programiroda kommunikációs munkacsoport-vezetője. – Az építészeti átalakítások közbeszerzésének kiírása most zajlik, ami azt jelenti, hogy várhatóan 2013 végén indulhatnak meg a fejlesztési munkálatok.

Azt is tudatta, hogy az OMSZ állomásainak nagy része 30-40 éves épület, melyeken mindig lehetne mit javítani. A most kicsinosítandó állomások kiválasztását gondos előkészítő munka előzte meg, de tekintve a számuk nagyságát, egy projektből nyilvánvalóan nem lehet megvalósítani az OMSZ összes fejlesztését. A többi állomás átépítését, illetve korszerűsítését, esetlegesen új állomások építésre további forrásokat keres az OMSZ.

- HBN -

Modernizálnak is

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter közlése szerint az új építésekkel a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés esélyei javulnak az országban, és a riasztástól számított 15 percen belül újabb 226 ezer emberhez el tudnak jutni a mentők. A fejlesztések az ország 18 megyéjét érintik, és 2014 második felére mindenhol megvalósulnak. A meglévő 231 mentőállomás mellé épül a 22 új állomás, a felújításokkal pedig nem csak a garázsok lesznek korszerűbbek, hanem a kiszolgálóhelyiségek és az irányítási rendszer is. Jelenleg az előkészítés van folyamatban, idén ősszel elkezdődhetnek az építkezések. A projekt részeként az egyetemi székhelyek közelében (Debrecen, Szeged, Pécs) és Székesfehérváron négy szimulációs központot hoznak létre, ahol az új orvostechnikai eszközök használatát, illetve különböző kórállapotok komplex ellátását gyakorolhatják a mentősök. - MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!