Hajdú-Bihar

2013.04.18. 07:50

Egy lapon a nemzet ellenségeivel

A jövőben a nemzetbiztonsági szolgálatoknak is átadhatják a hallgatói szerződést aláírók személyes és tanulmányi adatait, így a szervek nyomon követhetik az adós diák életútját.

A jövőben a nemzetbiztonsági szolgálatoknak is átadhatják a hallgatói szerződést aláírók személyes és tanulmányi adatait, így a szervek nyomon követhetik az adós diák életútját.Növekedett az állami segítség "futamideje" és csökkent a fizetendő összeg. Az állami ösztöndíj húsz évnyi visszafizetési határideje alatt egy újonnan felálló szerv kezelné a tartozó tanuló személyes és tanulmányi adatait, amelyeket a nemzetbiztonsági szolgálatoknak is átadhatnak, így követhetik a külföldre utazók életútját. Dr. Kőmíves Péter Miklós, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki megbízottja indokolatlannak tartja ezt a lépést - lapunknak azt mondta - kivitelezhetetlen mindenki megfigyelése.

– A nemzetbiztonsági szolgálatok csak a törvényes feltételek fennállása esetén gyűjthetnek adatot, ahogy eddig, a korábbi szabályozás nem változott - reagált a problémafelvetésre Klinghammer István felsőoktatási államtitkár szerdán a fővárosban, ahol közös megállapodást írtak alá a hallgatói szerződésekről a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői.A nemzetbiztonsági szolgálatok alá tartozó szervek kérdés nélkül figyelhetnek meg bárkit, sőt az érintett személy lakását, kocsiját, munkahelyét is nézhetik, fotózhatják kedvükre. A magyar nép védelmezői indokolt esetben beszélgetéseket is lehallgathatnak és rögzíthetnek.

A titkos információgyűjtés egyes formáihoz bírói engedély szükséges, ha ez megvan, akkor a rendóvók leveleket bonthatnak fel, e-maileket olvashatnak és az is előfordulhat, hogy bekameráznak és poloskáznak egy titokban átkutatott lakást, mire a delikvens hazaér a munkából. Persze csak akkor, ha az illető a veszélyezteti Magyarország függetlenségét, törvényes rendjét vagy a nemzetbiztonsági érdekeket. Ezek védelme ugyanis a nemzetbiztonsági szolgálatok feladata, és a jövőben a diplomások "megfigyelése" is.

Abszurd és kivitelezhetetlen

Az adatszolgáltatási eljárás meglepő, de nem új keletű. A rendelkezés már a korábbi felsőoktatási törvényben is szerepelt - nyilatkozta lapunknak, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki megbízottja, aki nem talált magyarázatot erre a lépésre, pedig elmondása szerint sok abszurdummal találkozott már a magyar közigazgatásban. Dr. Kőmíves Péter Miklós szerint kivitelezhetetlen, hogy minden egyes diplomást nyomon kövessenek, mindamellett, hogy ez jogállami korlátokba is ütközne. "Nem tudom, mi ennek az oka, az állami támogatási összeget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is be tudná hajtani a külföldön dolgozó diplomásoktól. Úgy gondolom, csak indokolt esetben fognak megfigyelést is alkalmazni a nemzetbiztonságiak" - vélekedett a DEHÖK-öt képviselő szakember.

Ezt Klinghammer István is megerősítette szerdán a fővárosban, ahol közös megállapodást írtak alá a hallgatói szerződésekről a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői. A felsőoktatási államtitkár az eseményen kijelentette: a biztonsági szolgálatok nem kapnak pluszjogosítványt, csak a nemzetbiztonsági törvény adta keretek között gyűjthetnek adatot.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!