Hajdú-Bihar

2013.04.26. 14:51

Fél évszázada a kultúráért

Az ünnep tiszteletére egy kiadvány is megjelenik a művésztelep elmúlt 50 évéről.

Az ünnep tiszteletére egy kiadvány is megjelenik a művésztelep elmúlt 50 évéről.A Hajdúböszörményben működő Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep megalakulásának 50. évfordulója alkalmából az alkotóműhely történetét felelevenítő kiállítás nyílt meg április 25-én a budapesti Mazart Galériában. A rendezvény sajtótájékoztatóján Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős államtitkára a kultúra közösségépítő erejére hívta fel a figyelmet és kiemelte az alkotóműhely értékteremtő szerepét.

A folyamatosan működő festőtábor nyaranta rendszeresen fogadta és fogadja a hazánkból és külföldről érkező alkotókat, festőművészeket, grafikusokat. A művésztelepen az alapítás óta 36 országból 500 alkotó járt, a világ szinte minden tájáról. Az alkotók közül időközben többen lettek a legrangosabb művészeti és állami kitüntetések birtokosai. A jubileum tiszteletére több mint harminc művész (az eddigi díjazottak) kapott meghívást az idei kurzusra.

A művésztelep 1963-ban alakult amatőr alkotók részvételével, 1971-ben nyilvánították nemzetközi alkotóműhellyé. 1976-tól - az UNESCO által is elismert nemzetközi telepek kategóriájában – a böszörményi műhely országosan is számon tartott intézmény lett. A műhely a vizuális kultúra értékeinek védelmében jött létre, megteremti a hazai és külföldi művészek találkozásának lehetőségét, inspiráló környezetet biztosít számukra. Az alkotótábor 1991 óta alapítványként működik, a helyi önkormányzat által megválasztott szakmai kuratórium irányításával.

Méltó reprezentáció

- Célunk, hogy az idei kurzus programjai méltó módon reprezentálják az elmúlt fél évszázad történéseit, eredményeit. A 2013-as év Hajdúböszörményben a képzőművészet éve. Szinte minden hónapban szervezünk olyan programokat, amely ehhez az ünnepi művészeti eseményhez kapcsolódik. 2013 júniusában két külföldi helyszínen (Hajdúböszörmény testvérvárosaiban)szervezünk bemutatót a művésztelep anyagából, a horvátországi Trogirban és a lengyelországi Krasnikban.

A jubileumi év második felében és a 2014. év elején is szeretnénk a határon túlra elvinni a művésztelep anyagát. Tervezünk tárlatot Gyergyóalfaluban, Nagyváradon, Kolozsváron, Lendván és Kassán - mondta Kupás Csilla, a HNM titkára.

Az év legfőbb rendezvénye a nyári többhetes kurzus, amely 2013. július 3-tól július 21-ig látja vendégül a meghívott művészeket Hajdúböszörményben.

 

Infók:

A MŰVÉSZTELEP NYÁRI KURZUSÁNAK IDŐTARTAMA: 2013. július 3-21.

HELYSZÍN: Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola Kollégiuma, Hajdúböszörmény

MEGHÍVOTT KÉPZŐMŰVÉSZEK:

Hézső Ferenc, Horváth János, Csizmadia Zoltán, Nikolaj Fedkovic (Németország), Bozsidar Bojadzsiev (Bulgária), Piotr Kmiec (Lengyelország), Irena Tereze Guobiene (Litvánia), Dobi Piroska, Jacek Wojciechowsky (Lengyelország), Fátyol Zoltán, Gáll Tibor (Németország), Gyurkovics Hunor (Szerbia), Nagy Lajos Imre, Lukács Gábor, Somogyi György, Szepessy Béla, Puha Ferenc, Ásztai Csaba, feLugossy László, Vlado Bronisewsky (Szlovákia), Aknay János, Serényi H. Zsigmond, László Dániel, Krajcsovics Éva, Vinczeffy László (Románia), TarcisoViriato (Brazília), Kopócsy Judit, Budaházi Tibor, Magyar József, Burai István,

Kurucz István András, Szilágyi Imre, Andrzej PiotrCieszinsky (Lengyelország), Zsáki István (Szerbia), Gaál András (Románia), Lakatos József (Sárvár) Takesi Fujii (Japán) Miklóssy Mária (Románia)

MEGHÍVOTT ELŐADÓK A KIÁLLÍTÁSOKRA ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZETI SZABADEGYETEMRE:

Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, művészeti író, P. Szabó Ernő művészettörténész, Péter Ágnes művészettörténész, Koplik Judit művészettörténész, Dr. Nyakas Miklós történész, a HNM kuratóriumának elnöke, Dr. Lázár Imre történész, művészeti író, Dr. Oláh Imre független filmes, a HNM alapító tagja, Szepessy Béla grafikusművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!