Hajdú-Bihar

2013.04.24. 16:46

Macedón érdeklődés Debrecen iránt

Debrecen - A magyar tőkét és turistákat egyaránt szívesen látnák Macedóniában.

Debrecen - A magyar tőkét és turistákat egyaránt szívesen látnák Macedóniában.Diplomáciai nagyüzem van ezen a héten Debrecenben. Előbb a kanadai nagykövet tett látogatást, majd a japán kereskedelemfejlesztéssel foglalkozó hivatal igazgatója tárgyalt a városházán, szerdán pedig a Macedón Köztársaság magyarországi nagykövete érkezett a városba. A sor ezzel nem ér véget, a közeljövőben az iráni nagykövet is érkezik.

Macedón érdeklődés

- A macedón diplomata, Darko Angelov többek között Papp László, gazdaságfejlesztéséért és városstratégiáért felelős alpolgármesterrel és a Xanga cégcsoport igazgatójával, Herdon Istvánnal tárgyalt, valamint megnézte a Xanga által üzemeltetett debreceni Határ úti Ipari Parkot és a helyi repülőteret.

- Egyebek mellett arról beszéltek, hogy magyar (debreceni) cégek milyen befektetési lehetőségeket találhatnának a balkáni országban illetve, hogy az ottani vállalatok mely területeken jelenhetnének meg nálunk.

Van potenciál

- A látogatás végén a felek elmondták, hogy a két ország kereskedelmi forgalma tavaly 100 millió euró volt, vagyis bőven vannak még üzleti lehetőségek. Papp László szerint ezek elsősorban a mezőgazdaság, a logisztika, a turizmus, a gyógyszeripar és az egészségügy területén mutatkoznak.

- Darko Angelov beszámolója szerint, hazájában számos különleges gazdasági övezet létezik, amelyek például kedvező adózási feltételekkel várják a befektetőket. Kiemelte, hogy évente 120-150 ezer magyar turista megy át Görögország felé haladva Macedónián, pedig náluk is számos turisztikai célpont van, amelyekért érdemes lenne megállni, vagy direkt odalátogatni.

- A diplomata elárulta, hogy az itteni ipari park nagyon tetszett neki és a macedóonok számára követendő példának tartja azt ahogyan ezt Debrecen kialakította, valamint ahogy a Xanga működteti. - Papp László a sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, hogy amennyiben sikeres lesz a kapcsolatépítés Debrecenből akár charter repülők is indulhatnak majd az ottani fővárosba, a viszonylag közeli Szkopjéba.

HBN. OCs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!