Hajdú-Bihar

2013.04.02. 12:24

Viaszolás és berzselés nagy érdeklődés között

Konyár - Első alkalommal rendeztek tojásfestő délutánt a húsvétra készülvén a konyári Művelődési Házban. Békési András intézményvezető elmondta, hogy az eseményre érkezett érdeklődők olyan tojásfestő technikákat leshettek el a foglalkozás vezetőitől, mint az írókázás, a viaszolás, a berzselés, a színezés hagymahéjjal.

Konyár - Első alkalommal rendeztek tojásfestő délutánt a húsvétra készülvén a konyári Művelődési Házban.

Békési András intézményvezető elmondta, hogy az eseményre érkezett érdeklődők olyan tojásfestő technikákat leshettek el a foglalkozás vezetőitől, mint az írókázás, a viaszolás, a berzselés, a színezés hagymahéjjal. Az ötvennél is több jelenlévő között volt kisiskolás és nagymama is, sőt a civilszervezetek tagjai is örömmel hódoltak a hagyományápolásnak. Minden korosztály képviseltette magát.

Április 3-án még látható a Kovács család kiállítása szintén a Művelődési Házban. Kovács Zoltánné Vass Gizella csuhébabakészítő, hímestojás-festő népi iparművész Konyár szülötte.

Az iparművésznő csuhékompozíciói és hímestojás alkotásai mellett a kiállítás részét képezik a férj, Kovács Zoltán fa- és szarufaragó népi iparművész munkái. A házaspár lánya, Gálné Kovács Gyöngyi gyöngyfűző és pártakészítő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere is ezt a „mesterséget” viszi tovább.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!