Hajdú-Bihar

2013.08.08. 07:55

Véletlen mérgezések

Az idén eddig 84, növényvédő szerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal.

Az idén eddig 84, növényvédő szerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal. A napok, hetek óta tartó kánikula meggyorsítja a késő nyáron, ősszel érő gyümölcsök, zöldségfélék beérését. Különösen fontos, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsunk a használati utasításban foglalt, illetve a munka- és egészségvédelmi előírások betartására - figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Ebben az időszakban egyébként is megszaporodik a permetszerrel történő – különösen a kisgyermekeket érő – véletlen mérgezések száma. Ezek csaknem felét (45%-át) a 14 év alatti, ezen belül magas arányban az 1–4 éves gyermekek szenvedik el. Ők gyakran óvatlanul szedik a fáról, bokorról az érőfélben lévő gyümölcsöt. Ha a permetezés utáni várakozási idő nem járt le, hiába mossák meg fogyasztás előtt a permetezett gyümölcsöt, az akkor is káros lehet az egészségre, számos növényvédő szer ugyanis felszívódik, így mosással nem távolítható el.

Méreg a palackban

A növényvédő szerekkel történő mérgezések másik gyakori oka a nem megfelelő tárolás és használat. Példaként említették a védőruha nélküli permetezést, továbbá azt, hogy a megmaradt permetlevet gyakran nem erre a célra szolgáló edényben, hanem például ásványvizes, üdítős palackban tárolják, majd abba véletlenül beleisznak.

 

Éjjel-nappal hívható

Mérgezés gyanúja esetén a nap 24 órájában hívható az Országos Kémiai

Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenes

zöldszámon, itt a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!