Hajdú-Bihar

2014.12.09. 15:48

Jegyzet: Tiszta fejjel

<em>A bűnmegelőzés igen speciális módja, ha potenciális bűnözőként tekintünk néhány kiszemelt célcsoportra: gyerekre, politikusra, újságíróra. Mert bár nem tudjuk, hogy elkövettek-e valamit, arra kötelezzük őket, hogy bizonyítsák: tényleg tiszták. Biztos, hogy nem ülünk fordítva a lovon?</em> Száraz Ancsa jegyzete.

A bűnmegelőzés igen speciális módja, ha potenciális bűnözőként tekintünk néhány kiszemelt célcsoportra: gyerekre, politikusra, újságíróra. Mert bár nem tudjuk, hogy elkövettek-e valamit, arra kötelezzük őket, hogy bizonyítsák: tényleg tiszták. Biztos, hogy nem ülünk fordítva a lovon? Száraz Ancsa jegyzete.

Lesajnált médiamunkásból hirtelen közvéleményt befolyásoló tényezők lettünk, egy szintre kerülve ezzel a politikusainkkal (hogy ennek ki örül jobban…?), de tiszta fejjel nehéz komolyan venni azt a felvetést, miszerint drogra van szükség ahhoz, hogy valaki hülyeséget beszéljen. És mi a helyzet az alkohollal? Jó néhány politikusunk állt már részegen a nyilvánosság elé, vagy esett át vak komondoron – őket nem kellene kiszűrni? Persze, kell a kémcső másra …

Ha Kesey vagy Baudelaire Magyarországon élt volna a tesztkorszakban, nem születhetett volna meg a Száll a kakukk a fészkére vagy a Romlás virágai – mindkét szerzőnek a drog volt a múzsája, mint ahogy Manet vagy Bulgakov sem volt szertelen. Ez persze nem azt jelenti, hogy a drog jó találmány, sőt! Harcolni kell ellene, de nem azzal, hogy ártatlanokat vegzálunk. Egyébként pedig demokratikus országokban a vélemény minden esetben szabad: akkor is, ha nem egyezik a központi állásponttal, és akkor is, ha függ valamitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!