Hajdú-Bihar

2015.01.18. 13:27

A konyha nem a férfiak terepe

Nyíregyháza - A nők csak ritkán számíthatnak arra, hogy párjuk kiveszi kezükből a fakanalat – legalábbis egy felmérés szerint.

Nyíregyháza - A nők csak ritkán számíthatnak arra, hogy párjuk kiveszi kezükből a fakanalat – legalábbis egy felmérés szerint.

A Tefal nyolcszáz 18–65 év közötti magyar hölgy megkérdezésével végzett kutatást, hogy feltérképezze a hazai nők főzési szokásait

Szeretnek, és tudnak is főzni

Ebből kiderül, hogy a nők háromnegyede egyedül főz, a párjukkal együtt élő nők ritkán számíthatnak arra, hogy a férfiak besegítsenek a konyhában.

A háziasszonyok 84 százaléka legalább hetente egyszer fakanalat ragad, hogy összeüssön valamit. Annak ellenére, hogy mindennapjaikból jelentős időt töltenek a konyhában, mégsem mondható el, hogy többségében kényszernek élnék meg ezt a feladatot: a nők nagyobb része azt állítja, hogy szeret és tud is főzni. Csupán tizenöt százalék nyilatkozott úgy, hogy nincs ideje, ezért inkább gyorsan összedob pár falatot, és mindössze öt százalék azok aránya, akik inkább étteremben esznek, vagy rendelnek valamit.

A férfiak nem főznek a párjukkal

A párkapcsolatban élő nők fele mondhatja el, hogy szerelme fakanalat ragad, ám a házasságkötés után ez az arány romlik, hiszen csupán a férjek ötöde készít legalább hetente egyszer valamit a konyhában. Így nem meglepő, hogy a közös főzés ritka eseménynek számít azon párok között, ahol mindkét fél szokott főzni: csak minden harmadik esetben fordul elő, hogy rendszeresen közösen serénykednének a konyhában. Ennek ellenére a nők általánosságban mégsem gondolják azt, hogy a főzés terén ügyesebben teljesítenének, sőt, valamelyest a férfiak tehetsége felé billen a mérleg; húsz százalék szerint a nők főznek jobban, huszonhárom százalék szerint pedig a férfiak.

A köztudatban a konyha – a főzésen túl – a családi élet és a házibulik központjaként él. A megkérdezettek 63 százaléka szerint is kiváló helyszín lehet például a családi, baráti beszélgetésekhez. Főzés közben a zenehallgatás a leggyakoribb párhuzamosan végzett tevékenység, 56 százalék gyakran, vagy szinte mindig hallgat zenét eközben. A televíziózás inkább akkor jellemző, ha a konyha a nappalival egybenyíló; ilyen lakásokban a nők 36 százaléka gyakran, vagy mindig él a tv-nézés lehetőségével, minden ötödik háziasszony pedig akár filmet is néz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!