Hajdú-Bihar

2015.02.21. 18:10

Ez egy időzített bomba

Nyíregyháza - Az agyhártyagyulladás alattomosan terjed, gyors lefolyású, és súlyos szövődményekkel jár.

Nyíregyháza - Az agyhártyagyulladás alattomosan terjed, gyors lefolyású, és súlyos szövődményekkel jár.

„Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás”. Ez a hír borzolta a néhány hete a kedélyeket országszerte.

– Nagyon ritka, évente mindössze egy, esetleg két fertőző agyhártyagyulladásos betegünk van – tudtuk meg dr. Dicső Ferenctől. A Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának vezető főorvosa szerint ez annak köszönhető, hogy nagyon sok szülő kéri a védőoltást.

A meningococcus-fertőzés a lakosság körében kevésbé ismert, elvétve akadnak, akik tisztában vannak a betegség alattomos terjedésével, gyors lefolyásával és súlyos szövődményeivel.

A betegség

– A gennyes meningitiszt, vagyis az agyhártyagyulladást a meningococcus-baktérium okozza, aminek az a tulajdonsága, hogy nagyon sok emberben jelen van, de nagyon kevés megbetegedést okoz – részletezte dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője.

A meningococcus-baktériumnak több típusa van. Magyarországon a B és a C szerocsoport fordul elő leggyakrabban. Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint 2013-ban összesen 54 esetben fordult elő meningococcus okozta megbetegedés. A laboratóriumilag igazolt estek 73,3%-áért a meningococcus B baktérium volt felelős. A C típus az estek 20%-ban fordult elő, ez a típus időnként területi halmozódást mutat.

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója kifejtette: ez egy ritka fertőzés. Nem minden esetben, és nem minden fertőzött egyénnél vált ki valóban betegséget. Lehet tünetmentesen is hordozni. Mivel a fertőzést egy hordozó egyén na­gyon könnyen át tudja adni egy vele szoros közelségben lévő másik embernek, a megbetegedés egy időzített bomba.

Megelőzhető

Időben elkezdett orvosi ellátással a betegnek jó esélye van a teljes gyógyulásra. Minden tizedik eset – sajnos – a szakszerű ellátás ellenére is halálos kimenetelű. Ezért van különösen nagy jelentősége a megelőzésnek, amelynek egy lehetséges eszköze a védőoltás.

A gyermekorvosok segítségével programozható, hogy a csecsemőkorban kapható kötelező védőoltások mellett mikor érdemes beadatni a kicsiknek az ajánlott vakcinákat. A meningococcus fertőzés C csoportjánál kettő, a B szerotípusnál három oltás ajánlott, majd a C-típus ellen 3–5 évente egy-egy emlékeztető oltás.

A veszélyeztetett korosztályba tartoznak a serdülőkorban lévő gyerekek és a fiatal felnőttek, akik a középiskolákban, egyetemeken legalább olyan komoly veszélynek vannak kitéve, mint a csecsemők és az óvodások. A baktérium mikrobiológiai tulajdonsága, hogy ezen életkorúak torokváladékában gyakrabban megtalálható. Átadhatják egymásnak amikor csókolóznak, egymáshoz közel beszélgetnek, poharat cserélnek, egy pohárból isznak, vagy amikor ráköhintenek a másikra. Ezért ennek a korosztálynak is ajánlott az oltás nyújtotta megelőző védelem.

A megoldás: védőoltás

A meningococcus-fertőzéseknek összesen öt fajtája ellen lehet ma már vakcinával védekezni. A Magyarországon előforduló C törzs ellen már régóta van elérhető vakcina, a B ellen pedig egy éve került gyógyszertári forgalomba egy receptköteles védőoltás. – A megbetegedettek zöme egyéves kor alatti. Ebben a korcsoportban hat hónapos kor alatt van a legtöbb meningococcus-fertőzés. Ezért már két hónapos csecsemők esetében javasolt a védőoltás beadása – mondja dr. Kulcsár Andrea infektológus, védőoltási szaktanácsadó. – Minél hamarabb, minél gyorsabban, minél erősebb védelmet kell kialakítani. És ez igaz sajnos a többi, súlyos megbetegedést okozó baktériumra is, mint például a pneumococcus-baktériumra is – tette hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!