Hajdúdorog hírei

2012.02.14. 16:10

Az idén százéves a Hajdúdorogi Egyházmegye

Nyíregyháza, 2012. február 14., kedd (MTI) - Megalapításának 100. évfordulóját ünnepli idén a Hajdúdorogi Egyházmegye; a centenárium alkalmából történelmi és tudományos konferenciákat, parlamenti emlékülést, zarándoklatokkal és számos egyházi eseményt szervez - hangzott el kedden egy nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Nyíregyháza, 2012. február 14., kedd (MTI) - Megalapításának 100. évfordulóját ünnepli idén a Hajdúdorogi Egyházmegye; a centenárium alkalmából történelmi és tudományos konferenciákat, parlamenti emlékülést, zarándoklatokkal és számos egyházi eseményt szervez - hangzott el kedden egy nyíregyházi sajtótájékoztatón.A Hajdúdorogi Egyházmegyét Ferenc József alapította 1912. május 6-án, az uralkodó döntését egy hónappal később X. Szent Piusz pápa hagyta jóvá.

"A legfontosabb feladatunk az, hogy az elmúlt száz év alapján a hazai görög katolikusok átgondolják a múltat, és összegyűjtsék a jelenre és jövőre vonatkozó tapasztalatokat" - jelentette ki Kocsis Fülöp megyés püspök a centenáriumi év programjait beharangozó sajtótájékoztatón. Közlése szerint az egyházmegye az elmúlt három évben tudatosan készült erre az alkalomra, amelynek célja a hívők "lelki elmélyülésének elérése, hogy életüket Krisztusnak ajánlhassák".

Az egyházmegye felállításával a történelmi Magyarországon létrejött egy új görög katolikus egyházkormányzati egység, amely a magyar ajkú és identitású, bizánci szertartású katolikus közösségeket fogta össze - hangsúlyozta a tájékoztatón Véghseő Tamás, a nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola rektora. A magyar görög katolikusok az egyházmegye alapítását megelőzően ugyanis az ószláv és a román liturgikus nyelvű egyházmegyék joghatósága alá tartoztak, a 19. század első évtizedétől azonban egyre nagyobb igény mutatkozott a magyar nyelvű templomi szertartásokra, ami később találkozott a görög katolikusok saját egyházmegye felállítását célzó törekvésével is.

Az egyházmegye 1912-es megalapítása a mozgalom kálváriájának végét jelentette - tette hozzá Véghseő Tamás. Az újonnan felállított szervezet élére Miklósy István zempléni főesperest, sátoraljaújhelyi parókust nevezte ki püspökké Ferenc József, ideiglenes püspöki székhelyül pedig Debrecent jelölték ki. Egy 1914-ben történt, három halálos áldozatot követelő bombamerénylet miatt az egyházmegye székhelyét Nyíregyházára helyezték át, ahol ma is található.

A centenáriumi év első eseménye a szombaton és vasárnap Hajdúdorogon megrendezendő püspöki szent liturgia, illetve történelmi konferencia lesz, a tanácskozáson az egyházmegye történelmi és kulturális múltját ismerhetik meg a látogatók - ismertette Seszták István pasztorális helynök, a centenáriumi bizottság tagja.

A Hajdúdorogi Egyházmegye fennállásnak századik évfordulóját ünneplő eseménysorozat következő jelentős rendezvénye az áprilisi, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn megrendezendő Családcsoda elnevezésű családi nap lesz, ezt május 12-én ünnepi parlamenti emlékülés és családi nap követi az Országházban. A június első hetében megtartandó emlékhét keretében nemzetközi tudományos konferenciával várja az érdeklődőket az egyházmegye, Máriapócson pedig alkonyati szentmiséket és különleges hangáhítatot rendeznek, amelyen fellép Jevgenyij Nyesztyerenko orosz operaénekes és a Szent Efrém Férfikar is.

Az év második felében a zarándoklatok és a templomi búcsúk kapják a főszerepet a centenáriumi év programnaptárában: július elején Rómába szerveznek zarándoklatot, szeptember közepén pedig a brüsszeli Európai Parlamentben tartanak emlékülést, amelyet októberben egy bécsi történeti konferencia követ.

Kocsis Fülöp a tájékoztatón megjegyezte: az idén százéves Hajdúdorogi Egyházmegye a jubileum alkalmából magyar és angol nyelvű, fotókkal illusztrált albumot jelentet meg. A kiadványban az egyházmegye történeti áttekintése mellett szinte az összes egyházközségekről találhat információkat az olvasó.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!