HAON lakóhelyem

2012.08.09. 10:49

Gyanús dobozt vittek a járványügyhöz az Új Városházától

Bár se a rendőrség, se az önkormányzat szóvivője nem kívánta megnevezni az Új Városházánál zajlott intézkedés okát (a kordont már felszámolták és zavartalan az ügyfélforgalom), a helyszínen megtudtuk: valaki dobozt helyezett el a Kálvin tér felőli lépcső környékén, s a csomagban fenyegető levél volt.

Bár se a rendőrség, se az önkormányzat szóvivője nem kívánta megnevezni az Új Városházánál zajlott intézkedés okát (a kordont már felszámolták és zavartalan az ügyfélforgalom), a helyszínen megtudtuk: valaki dobozt helyezett el a Kálvin tér felőli lépcső környékén, s a csomagban fenyegető levél volt. A doboz további tartalmát nem ismerjük, de a rendőrök az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatához szállították, méghozzá a járványügyi szakemberekhez.

 


13:25

A helyi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál legfeljebb pénteken óhajtanak nyilatkozni a rendőrök által beszállított csomagról.

Közben egyre valószínűbb, hogy a küldemény az Új Városházánál lévő postaládában volt elhelyezve.

Kelemen Éva hadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivő délutánra ígért tájékoztatást az ügyben.

 


14:20

Rendőrségi Közlemény

Tegnap délután érkezett bejelentés a rendőrség ügyeletére, miszerint Debrecen, Kálvin téren az Újvárosháza előtti postaládából a postai kézbesítő három darab " LÉPFENE " feliratú borítékot vett ki, melyből fehér színű por szóródott. A postás értesítette a Postahivatalt, s az előírásoknak megfelelően intézkedtek a levelek biztonságos tárolásáról, ezt követően az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is értesítésre került.

A Kálvin térre kiérkező rendőrök körbezárták és biztosították a helyszínt a postaláda eredetben történő elszállításáig, a bűnügyi szemlebizottság elvégezte a helyszíni szemlét, valamint bombakereső kutya került indításra. A kutya robbanó anyagot nem jelzett.

A mai napon az ÁNTSZ felügyelője elszállította a borítékokat, és az eredetben biztosított postaládát a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv debreceni épületébe, a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság látszat keltésével elkövetett közveszéllyel fenyegetés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Háttérinformáció:

Közveszéllyel fenyegetés

BTK 270 §(1) Aki

a) más előtt olyan, a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, vagy

b) a köznyugalom megzavarására alkalmas módon azt a látszatot kelteni törekszik, hogy közveszéllyel járó esemény közvetlenül bekövetkezik,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben írt bűncselekményt radioaktív anyaggal fenyegetve követik el.

(3) A büntetés az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

Kelemen Éva r. főhadnagy

sajtószóvivő

 


14:35

– Szerda délután érkezett bejelentés a rendőrség ügyeletére, miszerint az Új Városháza előtti postaládából a kézbesítő három darab „LÉPFENE” feliratú borítékot vett ki, melyekből fehér por szóródott ki. A postás értesítette a postahivatalt, s az előírásoknak megfelelően intézkedtek a levelek biztonságos tárolásáról, ezt követően tájékoztatták az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) – közölte csütörtök délután Kelemen Éva rendőrségi szóvivő. A hadnagy beszámolója szerint a Kálvin térre érkező rendőrök körbezárták és biztosították a helyszínt a bűnügyi szemle elvégzéséig, a postaláda elszállításáig. A rendőrök bombakereső kutyával vizsgálták át a környéket, de az eb nem jelzett robbanóanyagot. Az ÁNTSZ felügyelője csütörtökön elszállította a borítékokat, és a postaládát, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat. Az ügyben látszat keltésével elkövetett közveszéllyel fenyegetés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a rendőrség.

Mint Pál Csabától, az önkormányzat sajtóreferensétől megtudtuk, az Új Városházán zavartalan volt az ügyfélforgalom, csak egy időre zárták le az egyik bejáratot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!