haon-sportoldal

2012.01.01. 18:54

Aki nemcsak élversenyző

Salakmotor - A debreceni Tabaka József nem tudta megvédeni egyéni bajnoki címét egy sérülés miatt, viszont többek között a páros Európa-bajnoki ezüstérem, amit Magosi Norberttel szerzett, illetve a Debrecen Nagydíj újbóli elhódítása szép emlékeket idéz fel a salakmotor-versenyzőben. A rendkívül népszerű vaspapucsos a Napló vendégeként elevenítette fel a 2011-es esztendő legfontosabb pillanatait, és már a jövőről is beszélt.  

Salakmotor - A debreceni Tabaka József nem tudta megvédeni egyéni bajnoki címét egy sérülés miatt, viszont többek között a páros Európa-bajnoki ezüstérem, amit Magosi Norberttel szerzett, illetve a Debrecen Nagydíj újbóli elhódítása szép emlékeket idéz fel a salakmotor-versenyzőben. A rendkívül népszerű vaspapucsos a Napló vendégeként elevenítette fel a 2011-es esztendő legfontosabb pillanatait, és már a jövőről is beszélt.   Igencsak eseménydús éven van túl, sérülés, visszafogottabb produkció és siker egyaránt rátalált a mögöttünk lévő idényben.

Milyennek értékeli a versenyszezonját?

Tabaka József: Nagyon felemás volt, az biztos! Nehezen indult a szezon, új lengyel klubba szerződtem, ahol mindenképpen bizonyítanom kellett. Nehéz volt beilleszkednem, rengeteget edzettem, ismerkedtem az új szituációval. Aztán amikor kezdtem belelendülni, már egyre ponterősebb lettem, akkor jött a kulcscsonttörésem. Ez a baleset másfél hónapos kieséssel járt, ami visszavetett. Nem a motorozással volt probléma, hanem egyszerűen nem éreztem a versenyzést. Ismét idő kellett ahhoz, hogy felpörögjek. Szerencsére jöttek az egyéni Európa-bajnoki kvalifikációs viadalok, amik lökést adtak. Szinte varázsütésre megváltozott minden, élveztem a motorozást és az eredmények is jöttek.

 Ráadásul nem is akármilyen eredmények, hiszen sporttörténelmi tettként Magosival ezüstérmet szerzett a páros Eb-döntőben, bejutott az egyéni kontinens-fináléba, s nem utolsó sorban legyőzte az akkor már újra egyéni világbajnok amerikai Greg Hancockot. Ezeket a sikereket hogyan lehet állandósítani, illetve miként tud továbbfejlődni?

Tabaka József: Egy salakmotoros karrierje rengeteg lépcsőfokból áll. Először azt hittem, az a legnagyobb ugrás, amikor egy kezdő motorosból végre versenyző lesz, de most kiderült, ez nem teljesen így van, a pályafutásom eleje még egyszerű volt. Most eljutottam egy bizonyos szintig, ahonnan nagyon nehéz feljebb lépnem. Óriási dilemmában vagyok a folytatást illetően. Most úgy érzem, minél több versenyen kell starthoz állnom ahhoz, hogy előrébb lépjek.

Ez azt jelenti, hogy több ligában is meg akarja mutatni a tudását?

Tabaka József: Szerencsére Magyarországon is több verseny lesz, Debrecenben például hat viadal már biztos. De emellett szükséges ligázni is, szerencsére sikerült megállapodnom a tavalyi lengyel klubommal, a Wanda Kraków csapatával, így 2012-ben is náluk húzom a gázt. A magyar és lengyel viadalokon túl jól lenne még egy ország csapatbajnokságában részt venni, elképzelhető, hogy visszatérek a brit ligába. De a bajnokikon kívül szeretnék a világbajnoki és az Európa-bajnoki sorozaton is elindulni.

A versenyzésen túl a debreceni viadalokból szervezőként, menedzserként, sőt pályamunkásként is kivette a részét. Hogyan tetszett az „új világ”?

Tabaka József: Mivel természetszerűleg a klubomból nekem van a legjelentősebb kapcsolatrendszerem, így nekem jutott a feladat, hogy versenyzőket szerezzek a különböző megmérettetéseinkre. Először azt hittem, hogy egy telefonhívás az egész, és már le is tudunk beszélni mindent, aztán kiderült, hosszú napok, sőt valamikor hetekbe telik a végleges megállapodás. Szívesen csinálom, de ez egy egészen más világ. Az pedig, hogy amikor szükséges, seprűt vagy lapátot ragadok, és besegítek a munkákban, egyáltalán nem jelent problémát, nem esik le a karikagyűrű az ujjamról.

A nemzetközileg is komolyan jegyzett versenyzők a szezon végén eltűnnek a kíváncsi szemek elől, és megpróbálják kipihenni az idény fáradalmait. Tervbe van véve némi lazítás?

Tabaka József: Igazából nem érzem szükségét a pihenésnek. A holtidényben is megvan a napi rutinom: hétköznapokon reggel 6-tól konditeremben edzek az öcsémmel, 8 órától pedig dolgozom a családi vállalkozásban. A délután és a hétvége az, amikor lazítok.

 

Vélhetően már megkezdték a tárgyalásokat a szponzorokkal és az esetleges támogatókkal. A válság mennyire lesz kihatással a technikai hátterére?

Tabaka József: A szándék szinte mindenkiben megvan, de a külső körülmények nagyon befolyásolják a támogatókat, a pénzszűke behatárolja a lehetőségeket. Akikkel már egyeztettünk, azok próbálnak segíteni, ki így, ki úgy. Mindenképpen szeretnénk elérni, hogy mindhárom motorom fel legyen újítva a szezonkezdésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!