HAON Sziréna

2010.07.16. 18:41

Kisebbségi önkormányzatok Hajdú-Biharban

<p>Megyénkben tizenkét nemzetiségből hatnak lehet kisebbségi önkormányzata az őszi választás után.</p>

Hajdú-Bihar megye ötvenhét településen 75 kisebbségi önkormányzati választást tűzhetnek ki október 3-ra, ott ugyanis a kisebbségi választó jegyzékbe felvettek száma – népenként – eléri a harmincat – tudtuk meg dr. Vasas Lászlónétól. A területi választási iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy július 15-ig összesen 9974-en jelentkeztek az említett lajstromba.

Ötvennégy településen cigány, tizennégy helyen román, három településen német, kettőn ruszin, Debrecenben pedig még bolgár és örmény kisebbségi önkormányzat választására nyílik lehetőség.

Kezdeményezések érkeztek továbbá ukrán, szlovák, lengyel, görög, horvát és szerb kisebbségektől is. Tizenkilenc településen egyetlen választópolgár sem jelentkezett a kisebbségi jegyzékre – tudtuk meg Vasasnétól. A választások kitűzésének további feltétele, hogy legalább négy jelöltet állítsanak a kisebbségek szeptember 3-ig, a mandátumot ugyanis a négy legtöbb szavazatot kapott jelölt nyeri el. Négy évvel ezelőtt 52 településen 66 választást tartottak, 51 településen cigányt, 11-en románt, 2 helyen németet, 1-1 helyen örmény és bolgár voksolást.

- HBN-FÁ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!