HAON Sziréna

2011.07.10. 16:02

470 hektárnyi génmódosított kukorica Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - 470 hektárnyi kukorica kitárcsázására kényszerültek hajdú-bihari gazdák, miután kiderült, hogy a növények génmódosított vetőmagból keltek ki.

Hajdú-Bihar - 470 hektárnyi kukorica kitárcsázására kényszerültek hajdú-bihari gazdák, miután kiderült, hogy a növények génmódosított vetőmagból keltek ki. Az előzetes becslések szerint a kár több százmillió forint, amit azonban a fajtagazda és importőr ősszel teljes egészében megtérít számukra. "A Pioneer nevű cég a múlt héten arról tájékoztatott minket, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal határozata értelmében mind a 470 hektáron meg kell semmisíteni a tőlük vásárolt kukoricát, miután kiderült, hogy a növények génmódosítással szennyezett vetőmagból keltek ki. Ezt követően villámgyorsan egyeztettünk az általunk integrált gazdákkal, valamint a hatósággal, és gyakorlatilag két nap alatt mind a 470 hektáron betárcsáztattuk a talajba a kukoricát.

 

Virágzás előtt meg kellett semmisíteni a kukorica ültetvényt

 

Fontos volt, hogy a beavatkozásra még a virágzás megkezdése előtt kerüljön sor, ellenkező esetben ugyanis a kukorica táblák 400 méteres vonzáskörzetében több növényt is meg kellett volna semmisíteni" - mondta el a Naplónak Vaszkó László, az integrátor Agri-Corn Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A kukorica okozta százmilliós kárt az importőr megtéríti

 

 

Bagamértól Váncsodig féltucatnyi hajdú-bihari település határában fellelhető volt az a génmódosított kukorica (összesen 470 hektáron), melynek megsemmisítését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a napokban határozatban rendelte el. Már meg is történt...

- Aki a kukoricát tovább feldolgozza (márpedig a mi cégünk ilyen), annak különösen fontos, hogy Magyarország GMO-mentes legyen. Ezért, miután az importőrtől megkaptuk az értesítést arról, hogy a tőle vásárolt, génmódosítással szennyezett vetőmagból kelt kukoricát mind a 470 hektáron még a virágzás előtt meg kell semmisíteni, a gazdákkal és a hatósággal közösen azonnal intézkedtünk. Megtörtént a zöldleltár, felmértük, hogy mégis mennyi lehet a kár, majd pedig jöttek a gépek és a teljes területen betárcsázták a talajba a kukoricát - tájékoztatta a Naplót az egyik érintett kukoricatábla szélén Vaszkó László, a mintegy húsz termelőt integráló Agri-Corn Kft. ügyvezetője. A szakember elmondta azt is, hogy a kár az előzetes becslések szerint több százmillió forint, amit azonban az importőr az ősz folyamán száz százalékban kifizet majd a gazdálkodóknak.

Nem várták meg az engedélyt az OMMI-től

 

Kérdésünkre, hogy miként fordulhatott elő a példátlan eset, Vaszkó László elmondta: Vetőmag Magyarországon csak az OMMI engedélyével kerülhet forgalomba, ezúttal azonban az importőr nem várta meg az engedélyt. "Jóhiszeműen azt gondolták, hogy úgyis negatív lesz a minta, és eladták nekünk az árut. Hibáztak, de amennyiben tényleg az utolsó fillérig megtérítik az érintett gazdálkodók kárát, a bizalmunk töretlen feléjük" - jelentette ki az ismert agrárvállalkozó. Vaszkó László szerint azért volt fontos, hogy még a virágzás megkezdése előtt betárcsázzák a kukoricát, mert a virágzás megkezdése után 400 méteres körzetben más növényeket is meg kellett volna semmisíteni. Így viszont "csak" az érintett állomány esett áldozatul, más kultúrákat nem háborgattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!