HAON Sziréna

2011.09.11. 15:33

Nézőpont: Mehet, de előbb fizessen!

Visszafizettetné az állam a taníttatásuk költségeit azokkal a diplomásokkal, akik az egyetem vagy főiskola befejezése után külföldre mennek dolgozni – állítólag ez az elképzelés is szerepel a felsőoktatás átalakításáról szóló kormányzati elképzelések között.

Visszafizettetné az állam a taníttatásuk költségeit azokkal a diplomásokkal, akik az egyetem vagy főiskola befejezése után külföldre mennek dolgozni – állítólag ez az elképzelés is szerepel a felsőoktatás átalakításáról szóló kormányzati elképzelések között. Kiszivárogtatott hírek szerint 7–15 évet kellene Magyarországon dolgozniuk a diplomásoknak. Az egyetemistákkal állítólag már a felvételijüket követően aláíratnának egy szerződést arról, hogy amennyiben friss diplomásként úgy döntenek, hogy külhonban váltják aprópénzre a magyar adófizetők pénzén megszerzett tudásukat, úgy nekik, vagy a családjuknak vissza kell fizetni azt a több millió forintot, amennyibe a taníttatásuk került.

Értem én az oktatási kormányzat érvelését, sőt, azt se mondom, hogy nincs benne igazság, csak mint ha a sorrend hibázna némileg. Az állam előbb lesz szíves idehaza olyan körülményeket teremteni, ahol egy pályakezdő értelmiséginek (legyen az tanár vagy orvos) nem kopik fel az álla, és aki ezt követően is nemet mond az itthoni tisztes boldogulásra, az fizessen, és hadd menjen...

Petneházi Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!