HAON Sziréna

2011.10.02. 16:10

Szívükben mindig is magyarok voltak

Nyíracsád – A legidősebb 71, a legfiatalabb hároméves volt azok között az Erdélyben élő magyar ajkú emberek között, akik szeptember végén a nyírségi településen tettek állampolgári esküt.

Nyíracsád – A legidősebb 71, a legfiatalabb hároméves volt azok között az Erdélyben élő magyar ajkú emberek között, akik szeptember végén a nyírségi településen tettek állampolgári esküt.

Mindannyian igazolni tudták a magyarországi vérszerinti felmenőket, így a januárban életbe lépett törvény értelmében könnyebben kapták meg a honosítást. Az ünnepeltek remegő hanggal énekelték a magyarok himnuszát, majd közösen mondták dr. Nagy János polgármester után az eskü szövegét.

Ezt követően valamennyien aláírták, majd átvették az okiratot, mely igazolja, hogy ezentúl nemcsak a magyar nemzetnek, de a magyar államnak is tagjai. Az immár törvény által is elismert honfitársakat elsőként Nyíracsád polgármestere köszöntötte. – Önök születésük óta magyarok, csak rossz törvények nem ismerték el ezt. Örömmel tölt el mindannyiunkat, hogy papír nélkül is kitartottak magyarságuk mellett. Tudjuk, hogy az állampolgárságot dokumentum igazolja, de a magyarság az ember szívében él – fogalmazott a polgármester.

Családostul esküdtek

A 71 éves Margitán élő Gönczi József hetedmagával érkezett az eskütételre. – Apám és anyám itt született Magyarországon, mindig is magyarnak neveltek bennünket, így számunkra az első perctől kezdve nem volt kérdés az állampolgárság kérelmezése. Nagy örömmel tölt el, hogy megérhettem, hogy a családom ismét ehhez az országhoz tartozik. Mi már maradunk ott, ahol leéltük az életünket, de az unokák talán már Magyarországon fognak felnőni – mondta Józsi bácsi. Sándor Éva szintén családostul, szüleivel tette le az esküt, sőt barátja, Irimiás Krisztián is velük tartott. A hároméves Karsai Kristóf még mit sem értett a számára unalmas ceremóniából, de bárhol is éljen, ő már biztosan magyar állampolgárként nőhet fel. A vendégeknek Nagyné Jobbágy Piroska jegyző köszönte meg, hogy Nyíracsádot választották az ünnepélyes esemény színhelyéül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!